Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bemutatunk néhány hasznos tippet, amivel megsokszorozható a karácsonyfák élettartama

Létrehozva:

Megfelelő gondozás nélkül az élő fa könnyen kiszáradhat, és az is megtörténhet velünk, hogy karácsony első napján egy csupasz fára ébredünk. A kiszáradt fák, koszorúk és fenyőágak pedig nem csupán szomorú látványt nyújtanak, de tűzveszélyesek is lehetnek.

A Pénzcentrum összeszedett néhány hasznos tippet, amivel megsokszorozható karácsonyfánk élettartama.

Frissen vágott fát válasszunk

A realsimple.com által felkeresett Kurt Emmerich, a New Yorki Karácsonyfagazdálkodók Szövetségének elnöke szerint minél rövidebb idő telik el a fa kivágása és eladása között, annál nagyobb az esély arra, hogy a fa kevesebb tűlevelet fog lehullajtani. Érdemes odafigyelni rá, hogy ne száraz, törékeny tűlevelű fákat válasszunk. Egy különlegesen jó megoldás lehet az, hogyha előre kiválasztjuk a fát, és mi magunk vágjuk ki. Így sokkal jobban tudjuk szabályozni a kivágás és a vízbe kerülés között eltelt időt.

Minél hamarabb tesszük vízbe, annál jobb

Ehhez pedig elérkeztünk a következő fontos momentumhoz: ha vízbe tesszük a kivágott fenyőfát, annak törzse és tűlevelei is frissek maradnak. Érdemes tehát a vásárlás vagy kivágás előtt előkészíteni egy vödör vizet, amit egy fűtetlen, védett helyen helyezünk el (például a garázsba). Így december 24-ig, egészen a díszítésig friss tud maradni.

A tárolás folyamán mindig vágjunk a végéből

Emmerich szerint mindig érdemes frissíteni a fa végén a vágást, mert ahogyan telik az idő a fa kivágása és kiállítása között, a fában lévő nedv keményedni kezd, és ez elzárja a víz áramlását a tűlevelekhez. A kiszáradt szövetek eltávolításával tehát lehetővé tesszük, hogy a növény több vizet tudjon felvenni. A vágás frissítésének gyakorisága a fa fajtájától is függ. Emmerich azt tanácsolja, hogy várjunk 1-2 napot a fa vízbehelyezése és feldíszítése között.

Körültekintően válasszuk meg a fa fajtáját

A legnépszerűbb fajta, a nordmann fenyő annak köszönheti a népszerűségét, hogy sokkal kevésbé hullajtja a tűleveleit és kevésbé szúrósabb is, mint az olcsóbb ezüst vagy lucfenyő. Ezek a fajták könnyebben száradnak ki, ezért náluk különösen fontos, hogy vízben tároljuk, és a díszítés előtt friss vizet adjunk nekik.

Hűvös helyen mutat a legszebben

A díszítésig száraz, védett helyen érdemes tárolna, azonban az sem mindegy, hogy hova állítjuk fel. Radiátor vagy kandalló mellett gyorsan kiszáradhat, nem beszélve az esetleges felpattanó szikrák tűzveszélyességéről. A szakértő tehát olyan helyet javasol, ahol a fát nem éri közvetlen hő – minél hűvösebb, annál jobb.

A díszítés után is öntözzük

Érdemes olyan karácsonyfa állványt szerezni, amibe vizet is tudunk tenni, mert így a felállítás és a díszítés után is életben tud maradni a fánk. A Karácsonyfagazdálkodók Szövetségének elnöke szerint megfelelő gondozás mellett a legtöbb fa 4-6 héten át bírja.

(Kiemelt képünk: Színes szalagokkal megjelölt, karácsonyfának szánt fenyőfák Somogy megyében, egy csurgónagymartoni ültetvényen 2021. november 13-án. Fotó: MTI/Varga György)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink