Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A CIA egykori igazgatója elárulta, hogy mi történne, ha Putyin atomot vetne be

Létrehozva:

Az egykori vezető szerint a háborút még az atomfegyver bevetése sem fordíthatja meg, ráadásul bevetésük esetén a válaszcsapás sem maradna el.

Az Egyesült Államok és szövetségesei megsemmisítenék az Ukrajna területén állomásozó orosz csapatokat és hadfelszerelésüket, valamint elsüllyesztenék a Fekete-tengeri Flotta hajóit, ha Vlagyimir Putyin beveti az atomfegyvert – mondta el magánvéleményét David Petraues nyugalmazott tábornok, a CIA egykori igazgatója.

„Csak hogy egy hipotézist mondjak, a válaszunk egy NATO-val közös, kollektív csapás lehetne minden hagyományos orosz erőre, amit az ukrán csatatéren, a Krímben és a Fekete-tengeren azonosítani tudunk”

– mondta a CIA egykori vezetője. A kérdésre, hogy egy orosz atomcsapás az USA-t és a NATO-t is bevonná-e a háborúba, Petraeus előbb tényszerűen közölte, hogy a helyzet nem indokolná az észak-atlanti egyezmény 5. cikkelye szerinti közös fellépést, hiszen Ukrajna nem tagja a szervezetnek.

Petraeus ugyanakkor hozzátette:  ha az atomcsapás nukleáris felhője NATO-tagállamokat is elérne – amire az uralkodó széljárásra tekintettel amúgy reális esély van –, azt akár az észak-atlanti egyezmény értelmében akár NATO-tagállamot érő csapásként is értelmezhetnék. Ebben az esetben nem is volna kérdés, hogy válaszolni kell rá. De a nukleáris eszkalációt így is el kéne kerülni, ezért gondolja úgy, hogy a válaszcsapást hagyományos fegyverekkel, hagyományos erőkre mérné az USA és a NATO – így ugyanis megvolna a lehetőség a deeszkalációra.

Petraeus szerint amúgy Oroszország még az atomcsapással se tudna már fordítani a háború menetén, mint mondta: „a harci helyzet megfordíthatatlan”, írja a 444.hu. 

Legnépszerűbb cikkeink