Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orosz szupertitkok ukrán kézen – örül a NATO

Létrehozva:

Nem mindennapi, csúcstechnikás tankra tettek szert a csatatéren az ukrán katonák, Moszkva nem örül annyira, a NATO viszont nagyon.

Nem mindennapi fogásra tettek szert az ukránok az orosz-ukrán fronton, írja a Rakéta magazin. Birtokukba került ugyanis egy T90M „Proriv” típusú, új harckocsi. Ez a típus ugyanis egy modellben tartogatja az oroszok harckocsifejlesztési titkait, többek között az új T-14 „Armata” modell legújabb fejlesztéseit is.

A T90M 2020 áprilisában állt szolgálatba, fegyverzetére és fejlettségére jellemző, hogy átlagosan tíz évvel előzi meg a többi, harctéren szolgáló típust, és a legújabb, még tervezési státuszban lévő modellek legtöbb high-tech újítását is ezen a típuson próbálták ki.

A zsákmány ezért különösen fontos lehet a NATO-nak, amely a T90M vizsgálatával rájöhet az orosz harckocsifejlesztés legféltettebb hadititkaira is. A típus már eddig is feltűnést keltett. Eddig a most zsákmányolt, ép darabon kívül egy ilyen harckocsit már ki is lőttek az ukránok, ennek azonban nem repült le a lövegtornya és lőszerkészlete sem robbant fel a találat után.

Ez arra utal, hogy az orosz hadsereg a legtöbb, régi tankjával szemben fellépő problémát ennél a típusnál már megfelelően kezelte, hiszen a tank legénysége is túlélte a kilövést. Noha a T90-esek februárban, az invázió előtt felsorakoztak az orosz-ukrán határon, mégsem vetették be őket. Egy ezzel kapcsolatos elmélet szerint azért, mert ez a tartalék-hadianyag, arra az esetre, ha a NATO is belépne a háborúba.

De elégséges magyarázatot szolgáltathat az is, hogy el kívánták kerülni, ami most történt, tehát hogy csúcstechnológiás darab kerüljön a NATO kezére, közvetve, az ukránok által. Éppen ezért vártak 2022 közepéig a T90M átküldésével a csatatérre.

Legnépszerűbb cikkeink