Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mi az ideális testsúlyod?

Létrehozva:

Az elmúlt évszázadokban folyton változott a szépségideál. Míg a 18. században a kerekded formákat tartották esztétikusnak, addig ma inkább a vékony, sportos testalkat a nyerő – ám lassanként ez is megdőlni látszik a média hatására. Az egészséges testsúlytartományról azonban kevés szó esik. Honnan tudhatod, hogy megfelelő-e a súlyod, vagy hogy szükség van-e testsúlykontrollra? Görgess tovább, segítünk!

Hogyan működik a testtömegindex-kalkulátor?

Nem sok beleszólásod van abba, hogy milyen magas vagy, vagy hogy milyen hosszú a combod. Jó hír viszont, hogy az összképért – és az egészségedért – sokat tehetsz, ha odafigyelsz a tested változásaira, melynek jó indexe a testsúly. Számos körülménytől függ, hogy mit mutat a mérleg, azonban egy egyszerű képlet segítségével megtudhatod, hogy körülbelül hány kiló számodra a legoptimálisabb.

A BMI – avagy testtömegindex-kalkulátor, angolul Body Mass Index – abban segít, hogy a magasságod és az aktuális súlyod alapján meghatározza, milyen súlytartományba esel. Egyes kalkulátorok a nemet és az életkort is figyelembe veszik. Az ideális testsúlyt úgy kapod meg, hogy az aktuális kilóban mért testsúlyod elosztod a méterben mért magasságod négyzetével. Ha nem akarsz számolgatni, több kalkulátort is találhatsz az interneten. A rendszeres ellenőrzés mankó lehet abban, hogy figyelmet szentelj a testsúlykontrollnak is.

Magyarországon ma a lakosság mintegy 64 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott. Általánosságban azonban négy súlykategóriáról beszélhetünk, melyeket további alcsoportokra lehet bontani.

  • Soványság: súlyosan soványnak számít, akinek 16 alatti a BMI-értéke, míg 16-16,99 között mérsékelt soványságról beszélhetünk. 17 és 18,49 között a soványság enyhe.
  • Normális testsúly: ha az érték 18,5 és 24,99 közé esik, részben megnyugodhatsz, hiszen a feladatod, hogy továbbra is tartsd a súlyodat a megfelelő testsúlykontrollal. A látszólag normál testsúlynak is vannak buktatói: ilyenkor is lehet túl magas a testzsírszázalék, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát rejti magában.
  • Túlsúly, elhízás: túlsúlyosnak számít, akinek 25 feletti értéket mutat a kalkulátor. 30-tól I. fokú az elhízás, 35-től II. fokú, 40-es értéktől pedig III. fokú, azaz súlyos elhízásról van szó.

Általános közérzet kontra testsúly

Akár hajszálpontos számok nélkül is érzékelheted, hogy rendben van-e a súlyod. Ha összességében energikusnak és mozgékonynak érzed magad, valószínűleg az egészséges tartományban vagy. Ez akkor is igaz lehet, ha évek óta képes vagy különösebben komoly testsúlykontroll nélkül is megőrizni az alakodat. A lényeg, hogy az átlagos életviteleddel összeegyeztethető legyen az egészséges étrend és a rendszeres mozgás is. Ez viszont nem mindig ilyen egyszerű.

Testsúlykontroll a hétköznapokban

Lehetnek olyan időszakok, amikor elhanyagolod az egészséged, nem érzed a kellő motivációt az egyensúly megtartására. A vica-versa elv azonban itt is remekül megállja a helyét: ha tudatosabban élsz és étkezel, rengeteg pozitív hozadékkal járhat az élet más területein is.

Mit és hogyan egyél?

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy kevés feldolgozott ételt eszel. Részesítsd előnyben a fehér húsokat, a zöldségeket és gyümölcsöket, a hidegen sajtolt olajokat és a lassan felszívódó szénhidrátokat! Kerüld az üres kalóriákat: ilyenek például az üdítők és a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó nassolnivalók.

Iktasd ki az „egy falat ebből nem árthat” felfogást is! Tarts az étkezések között 3-5 órányi szünetet, így a természetes zsírbontó folyamatok beindulhatnak, nem ingadozik az inzulinszint egyetlen bedobott falat miatt! A főétkezések között kizárólag tiszta vizet fogyassz, minden nap legalább 3 literrel! Egyél naponta 4-5 alkalommal, ne sanyargasd magad feleslegesen azzal, hogy kihagysz egy-egy étkezést! Ez falásrohamokat okozhat, ami egyenes út az elhízáshoz, az inzulinrezisztenciához, vagy akár a cukorbetegséghez is.

Mit és hogyan mozogj?

A testsúlykontrollban a mozgás az aduász: ha kicsit „megszalad” a napi kalóriabevitel, kompenzálhatod egy kicsit több mozgással. Az edzést pedig ne úgy képzeld el, hogy minden nap órákig izzadsz a konditeremben, és egy percet sem élvezel az egészből. Válassz olyan mozgásformát, ami szórakoztat, kikapcsol, örömmel tölt el! Ez lehet a kocogás, a jóga, hegyi túrázás, biciklizés, vagy valamilyen tánc. A lényeg, hogy be tudd illeszteni az életviteledbe. Ha valamit nem élvezel, az hamar ki fog kopni a napi teendők listájáról, és kezdheted elölről az egész életmódváltást.

Ha a normális tartományban van jelenleg a súlyod, akkor sem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgást és a rostban, fehérjében, és lassan felszívódó szénhidrátban gazdag táplálkozást. Egy átlagos életvitel esetén az a legfontosabb, hogy mindenben találd meg az egyensúlyt. Minden nap tegyél azért, hogy megőrizd egészséged! Amellett, hogy ezzel megelőzheted az egészségi problémákat, az általános közérzeted is jobb lehet. Ez pedig hatással lesz a teljesítményedre, az önbizalmadra, és a magánéletedre is. (x)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink