Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bringára vált a XI. kerület

Létrehozva:

Kerékpáros utakat és közbringarendszert fejleszt a főváros, hogy jobban megérje biciklivel közlekedni, mint autóba ülni. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 75 új Mol Bubi gyűjtőállomást alakít ki a közeljövőben, valamint fejleszti a kerékpárutakat. A BKK az új bringaközpontok helyének meghatározásáról, valamint a kerékpárhálózat bővítésének lehetséges helyszíneiről a lakosság véleményét is várja. Mivel a lehető legtöbb ember számára szeretnék elérhetővé tenni a szolgáltatást, a legforgalmasabb területeken alakítanak ki gyűjtőállomásokat. A felhasználók június 2-ig tölthetik ki a közlekedési szokásaikról szóló kérdőívet a BKK weboldalán a Fejlesztések/Társadalmi egyeztetés menüpont alatt, valamint térképen jelölhetik, hol legyenek Budapesten új Mol Bubi gyűjtőállomások. A BKK ezeket az észrevételeket, valamint a legfontosabb szakmai szempontokat is figyelembe veszi, amikor az új gyűjtőállomások helyszíneit tervezi.

Legutóbb a XI. kerületben tíz új gyűjtőállomást adtak át, ezzel a 4-es metró valamennyi megállójánál elérhetővé vált Mol Bubi pont. A kerület 15 millió forinttal járult hozzá az új gyűjtőállomások létrehozásához.

Az új kerékpáros útvonalak kivitelezésére vonatkozó ajánlati felhívás már megjelent, közölte csütörtökön a BKK. A fejlesztéstől várhatóan biztonságosabban megközelíthetőek lesznek a köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a fontosabb közlekedési csomópontok, valamint gyorsabban elérhető lesz a Rákóczi híd, a Petőfi híd és környezetük. 

A tervek szerint kerékpársávokat és kerékpárutat alakítanak ki a főbb útvonalak mentén a Bartók Béla út, az Etele út és a Szerémi út által határolt területen. Megnyílhat a kerékpáros forgalom előtt a Sárbogárdi út, továbbá a Lecke utca a Soproni út és a Nándorfejérvári út, valamint a Bukarest utca Kosztolányi Dezső tér és Kanizsai utca közötti szakaszának mindkét ága. Emellett átalakítják a Bártfai utca-Tétényi úti csomópontot, a Tétényi út Etele úti kereszteződésében pedig B+R kerékpártárolókat alakítanak ki, hogy könnyen lehessen kapcsolódni a közösségi közlekedéshez. A két eszköz kombinálásával gyorsan megközelíthetővé válik többek között a Hamzsabégi út, a Hamzsabégi park, a Kopaszi-gát és a Móricz Zsigmond körtér. 

A munkák várhatóan még idén elkezdődhetnek és 2023 első felében befejeződhetnek. Az újbudai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része, aminek keretében az Európai Unió bruttó 8,39 milliárd forinttal támogatja, hogy kerékpárosbaráttá alakuljon a fővárosi úthálózat.

Legnépszerűbb cikkeink