Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jogállamisági csörte Luxemburgban

Létrehozva:

Varga Judit igazságügyi miniszter (j) és Thomas Byrne ír Európa-ügyi miniszter az EU-tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2022. április 12-én. | Fotó: MTI/EPA / Julien Warnand

„Nyitottak vagyunk a párbeszédre az Európai Unióval, de elutasítjuk a kettős mércét és a megbélyegzést” – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter kedden Luxemburgban az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve.

Az igazságügyi miniszter azt a tanácskozást előzte meg állásfoglalásával, amelyen azt tekintik át, hogy hogyan érvényesülnek a gyakorlatban a tagországokban a jogállamisági elvek. A miniszterek az éves jogállamisági párbeszéd keretében ugyanis „országspecifikus megbeszélést” tartottak keddi tanácskozásuk során. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt kedden az Európai Parlament plénuma előtt jelentette be a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben. 

A magyar miniszter újságíróknak elmondta: „akkor kerül erre sor, amikor Ukrajnában háború dúl, igen nehéz időszakban, amikor az EU-nak szolidaritást, egységet kell mutatnia, ezért olyan témákra kellene összpontosítani, amelyek egyesítik a tagállamokat ahelyett, hogy éket vernének közéjük”. Ugyanakkor megerősítette, hogy Magyarország nyitott a párbeszédre a kölcsönös tisztelet és a pártatlan megközelítés szellemében, kizárva minden kettős mércét és megbélyegzést. „Elviseljük a kritikát, és szívesen válaszolunk ezekre az aggodalmakra” – tette hozzá.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos a tanácskozást követően elmondta, hogy az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, hogy annak alapján lefolytassa a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarországra vonatkozóan. Reynders véleménye szerint fontos, hogy a jogállamisági párbeszédet még nemzetközileg feszült helyzetben is folytassák, annak érdekében, hogy az EU megmutassa: „a nemzetközi rendnek vannak szabályai, ezeket a szabályokat komolyan vesszük, védjük és előmozdítjuk a jogállamiságot”.

Reynders arra is kitért, hogy a magyar választási eredmények, amelyek ismét kormánypárti többséget hoztak a parlamentben, nem jelentik azt, hogy ne szabadna vitát folytatni a jogállamiságról. „A jogállamiság a többség számára is korlátokat jelent. Azt jelenti, hogy az uniós szerződésekben és a nemzeti alkotmányokban rögzített egyéb értékek teljes tiszteletben tartásával kell cselekednie” – hangsúlyozta.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink