Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A bukméker szerepe az online sportfogadásban

Létrehozva:

Egy sportesemény megtekintése akár élőben, akár televízión keresztül már önmagában is kiváló szórakozás. Az élményt tovább fokozhatod azzal, ha a meccs kimenetelére, például kedvenc csapatod győzelmére még fogadsz is. A csapatodért szurkolás mellett a várható nyeremény miatt érzett izgalom remek kikapcsolódást ígér. Ha pedig barátaiddal közösen vágtok bele a sportfogadásba, akkor igazi közösségi élménnyé alakulhat egy fogadással egybekötött meccs. Ahhoz pedig, hogy eredményessé válj a sportfogadások világában, érdemes a bukmékerek szerepével is tisztában lenned.

A sportfogadás rövid történelme

Egyszerűbb fogadásokat már az ókorban is kötöttek egymás között az emberek, a nyeremények kifizetései pedig a kölcsönös bizalomra épültek. A középkorban nagyobb kereskedelmi csomópontokban található városokban, illetve fogadókban hódolhattak az emberek a szerencsejáték élvezetének.

Állatviadalok, lóversenyek vagy lovagi tornák képezték leggyakrabban a fogadások tárgyát. Az 1700-as évek végén az angliai Newmarket lóversenypályán már a lovak korábbi teljesítménye alapján kalkulált esélyek szerint lehetett fogadni. A módszert egy bizonyos Harry Ogden vezette be, később az ő módszerét felhasználva alakultak ki az első igazi fogadóirodák.

Mikor indultak útjukra az első internetes sportfogadó irodák?

Az első internetes fogadóirodákat az online kaszinók megjelenése előzte meg a kilencvenes évek elején. Néhány évvel később már egy német tulajdonú fogadóiroda is próbát tett az az interneten, és lehetővé tette az online fogadást. Az internet és az elektronikus fizetési lehetőségek terjedésével egyre népszerűbbé vált ez a fogadási forma. Napjainkra egyre több fogadóiroda terjesztette ki szolgáltatásait az online felületeikre, weboldalak és applikációk segítségével.

Idővel természetesen Magyarországon is egyre több internetes fogadóoldal vált elérhetővé – ezen oldalak sorát bővíti a rabona.com/hu/ online fogadóiroda is.

Mi a bukméker szerepe az online sportfogadásban?

Akár online, akár hagyományos fogadásról van szó, a fogadási lehetőségeket különböző fogadóirodák (bukmékerek) kínálják. A sporteseményeken bekövetkező események kimeneteléhez különböző nyereményszorzókat (odds) rendelnek. Minél kisebb egy esemény bekövetkezésének esélye, az odds értéke annál magasabb lesz.

A bukmékerek tehát meghatározzák a fogadás tárgyát képező sporteseményhez tartozó nyereményszorzót. Az odds azt mutatja, hogy helyes tipp esetén a tét hányszorosát fizeti ki a fogadóiroda a játékos részére.

Az online fogadóirodák is profitért dolgoznak, tehát az odds-ok tartalmaznak egy úgynevezett fogadási árrést (betting margin). Jellemzően 5-6%-os fogadási árrést alkalmaznak a bukmékerek, de előfordulnak 8-9%-os betting marginnal dolgozó vállalkozások is. Az oddsmesterek feladata, hogy minimalizálják a fogadóiroda veszteségét. A nyereményszorzókat az adott sporteseményhez tartozó adatok és információk elemzése alapján kalkulálják ki.

Egy sportmérkőzéshez természetesen többféle fogadási lehetőség és ezekhez különféle odds-ok tartoznak. Például egy futballmeccs esetén lehet tippelni az egyik vagy másik csapat győzelmére vagy döntetlenre is. Minden eredményhez különböző nyereményszorzók tartoznak.

A bukmékerek komoly számításokat végeznek minden egyes meccs előtt

A nyereményszorzókat és a fogadási árréseket figyelembe véve érdemes tehát megvizsgálnod az online fogadóirodák ajánlatait. A játékosok számára természetesen az a legjobb, ha minél magasabb nyereményszorzóval fogadhatnak. Az online fogadóirodák között tehát az oddsok és a betting margin alapján érdemes dönteni. A bukmékereknek azonban az is a feladata, hogy az ügyfeleik számára a lehető legelfogadhatóbb árrést határozzák meg.

Az online fogadások lehetővé teszik az élő fogadást is. Tehát azt, hogy a sportmérkőzés elindulása után is fogadj a várható eredményre vagy a meccs közben várható eseményekre. A bukmékereknek sokkal összetettebb feladata van élő fogadások esetén, hiszen a meccs eseményeihez kell igazítaniuk a fogadási lehetőségeket és az azokhoz tartozó nyereményszorzókat, fogadási árréseket.

A fogadási tőzsde esetén nem a bukmékerek határozzák meg az odds-okat, hanem az egymás ellen fogadó játékosok. Ennek kétféle fogadási típusa létezik: fogadhatsz hagyományosan valamilyen esemény bekövetkeztére (back), vagy valami ellen (lay). Utóbbi esetben a játékos határozza meg a nyereményszorzót, akárcsak a bukméker, míg a back fogadó csak elfogadja azt.

Hogyan érdemes belevágni a fogadásba?

Online vagy hagyományos sportfogadásokkal tehát növelheted a meccs izgalmait. Mielőtt belevágsz a fogadásokba, érdemes pár dolgot figyelembe venned! Jobban jársz, ha olyan sportágak eseményeire fogadsz, amelyekben jártas vagy: ismered a csapatokat, sportolókat és tisztában vagy képességeikkel, korábbi teljesítményükkel. Ez segít abban, hogy pontosabban meg tudd tippelni a várható eredményeket.

Tanulmányozd a fogadásokkal kapcsolatos szabályokat. Ebben segítségedre vannak a különböző sportfogadó irodák weboldalai, többek között a rabona.com/hu/ is. A játékszabályok mellett tisztában kell lenned a fogadásokhoz kötődő szakzsargonnal is.

Ha elsajátítottad az alapokat, akkor tervezd meg a fogadási stratégiádat. Az adott meccsre kidolgozott szisztémádhoz minél több mérkőzést befolyásoló tényezőt vegyél figyelembe, hogy pontosabban meg tudd tippelni a lehetséges eredményeket.

Legyen egy meghatározott költségvetésed (bankroll), amelyet ne lépj túl! Nem érdemes kockáztatnod a teljes bankrollodat egyetlen biztosnak tűnő fogadás miatt. Inkább kisebb tétekben játssz és gondolkozz hosszú távon! Tartsd szem előtt, hogy nem elsősorban a profitszerzés miatt fogadsz, hanem a játék izgalmáért. Ha túl sokat kockáztatsz, az a sportesemény élvezetének rovására mehet.

A következő lépés a megfelelő bukmékeriroda kiválasztása. Kezdő játékosként kisebb-nagyobb kezdő bónuszokat is kaphatsz az online fogadóirodáktól. Találhatsz olyan sportfogadással foglalkozó portálokat is, amelyek segítenek eligazodni a különböző bukmékerek ajánlatai között.

Ha elhatároztad, hogy kipróbálod magad az spotfogadások világában és izgalmasabbá teszed meccsnézést, akkor számos online fogadóiroda ajánlatai közül választhatsz. Ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbbet, akkor nincs más dolgod, mint regisztrálni, és máris fogadhatsz kedvenc csapatodra. Ha a szerencse melléd szegődik, akkor nemcsak egy izgalmas mérkőzés lesz a jutalmad, hanem még szép summát is bezsebelhetsz!

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink