Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kivonultak az oroszok Észak-Ukrajnából

Létrehozva:

UKRÁN KATONA ÁLL EGY KIÉGETT OROSZ HARCKOCSIN | FOTÓ: SZERGEJ BOBOK – AFP

Az orosz egységek nagy részét keletre vezénylik át, de ez akár egy hétig is eltarthat. Az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogatná Ukrajna fegyverkezését. Összefoglaló.

→ Legalább egy hétbe fog telni az oroszoknak, mire az Észak-Ukrajnából kivont erőiket másik harcszíntérre vezényelik – közölte a brit katonai hírszerzés. Ráadásul az orosz csapatoknak jelentős utánpótlásra lesz szüksége. Északon az orosz erők mostanra teljesen visszavonultak Ukrajnából. A keleti és déli ukrán városok ágyúzása folytatódik, és az orosz erők tovább nyomultak dél felé.

→ Vonattal utazik Kijevbe Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 500 millió eurós pénzügyi segélycsomagot tervez Ukrajna számára az Európai Unió, erről állapodott meg a 27 tagország egyelőre nagyköveti szinten. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint a közel 190 milliárd forint értékű segélyt az ország fegyveres erőinek megerősítésére szánják.

→ Az orosz erők távozása után Litvánia ukrajnai nagykövete, Valdemaras Sarapinas visszatért Kijevbe. Törökország is bejelentette, hogy ukrajnai nagykövetségét visszaköltöztette Kijevbe.

→ Ukrajna továbbra is Oroszországot vádolja a bucsai mészárlással, az orosz kormány viszont visszautasítja ezt. A Kijev környéki területeket visszafoglaló ukrán csapatok háborús bűnök nyomaira bukkantak: ártatlan civilek ellen elkövetett erőszak, néhány helyen pedig tömeggyilkosságok történhettek. Bucsa polgármestere szerint minimum 320 civilt öltek meg az orosz csapatok a városban. A Deutsche Welle fact-checking részlege a bucsai mészárlással kapcsolatban az ukránok állításait látta megalapozottnak.

→ Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a Kijev melletti Borodjankában „lényegesen szörnyűbb” a helyzet, mint Bucsában.

→ Benjamin Hall, a Fox News tudósítója súlyosan megsérült, operatőre, Pierre Zakrzewski és Oleksandra Kuvsinova ukrán újságíró nem élte túl a márciusi támadást Kijevnél. Járművüket az orosz csapatok tüzérségi lövedéke találta el. A brit újságíró most először szólalt meg nyilvánosan. „Összegezve, elvesztettem a fél lábamat, a másikon pedig a lábfejemet. Az egyik karomat most rakják össze, az egyik szememmel már nem látok és a hallásom is tönkrement. De mindent egybevetve, rohadt szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek” – mondta.

→ Az aranylabdás futballista, Ihor Belanov is fegyvert fogott, hogy megvédje szülővárosát, Odesszát egy esetleges orosz támadástól.

Telex / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink