Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mariupol nem adja meg magát

Létrehozva:

FOTÓ: VIKTOR ANTONYUK / SZPUTNYIK VIA AFP

A várost szinte teljesen szétlőtték az oroszok, majd ultimátumot adtak a védőknek, hogy tegyék le a fegyvert. Egyre inkább állóháború alakul ki Ukrajnában.

Nem sikerült megállapodnia az ukrán kormánynak az oroszokkal arról, hogy humanitárius folyosót nyissanak az agyonbombázott-lőtt Mariupolból. Három-négyszázezer civil maradt a városban, a március 4. óta körbezárt településre az orosz hadsereg ezidáig semmilyen segélyszállítmányt nem engedett be. A harcok miatt hetek óta nincs fűtés, víz és élelmiszer.  Az orosz egységek több ezer ukrán lakost vittek át a határon akaratuk ellenére Oroszországba – állítja Mariupol polgármestere. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olha Stefanisina azt mondta, a Mariupolban foglyul ejtett ukrán nőket órákig erőszakolták az orosz katonák. „Ezt tenni egy békés várossal, amit a megszállók tettek, olyan terror, amelyre évszázadokig emlékezni fognak” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke egy videóüzenetben. 

Az ukrán elnök kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de arra figyelmeztetett, hogy abban az esetben, ha a béketárgyalások kudarcot vallanak, az a harmadik világháború kitöréséhez vezethet.

 

Mariupolt nagyon akarják

Korábban az orosz Nemzeti Védelmi Központ igazgatója felszólította Mariupolt védő ukrán haderőt, hogy hétfő hajnali 5-ig adja meg magát. Mihail Mizincsev vezérezredes közölte: mindenkinek garantálják a biztonságos kijutást a városból, ha leteszik a fegyvert. „Szörnyű humanitárius katasztrófa alakult ki” – mondta a vezérezredes, aki szerint a védők szélsőséges nacionalisták és külföldi zsoldosok és miattuk áll ostrom alatt a város. 

Továbbra is mentik a romok alatt ragadt túlélőket a lebombázott városi színházból. Mariupol megszerzése stratégia fontosságú az orosz hadsereg számára, összekötné a 2014-ben Oroszország által annektált Krím-félszigetet az orosz szeparatisták által birtokolt területekkel. A város elfoglalásával a Fekete-tengeri kereskedelemtől is elzárhatná Ukrajnát Oroszország.

Kijevet viszont továbbra sem sikerült bekeríteni. Az ukrán fővárosban telitalálatot kapott egy kijevi bevásárlóközpont, a támadásban hat ember meghalt. A Retroville pláza a város egy olyan területén található, ahol lakóházak és üzletek vannak. A BBC munkatársa attól tart, hogy ez lehet az orosz hadsereg taktikája a következő hetekben, hogy egyre súlyosabb bombázásokkal fogja megadásra kényszeríteni a várost. A komoly városharcok által dúlt északkelet-ukrajnai Szumi egyik vegyipari létesítményéből egy darabig szivárgott a gáz, amit hétfő hajnalra sikerült elzárni.

 

Lassuló támadás

A hírek szerint az orosz támadás az utóbbi napokban-hetekben lelassult. Az ukrán erőkre jelenleg a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy kelet-ukrajnai csapatokat bekerítik a délről és északról lassan előrenyomuló oroszok. Egy amerikai elemző szerint az orosz offenzíva sok egyéb hibája mellett eddig nélkülözte a letisztult és reális stratégiai célokat, az ezek eléréséhez elegendő erő összpontosítását. Úgy tűnik, a vezérkar korrigált, és Kelet-Ukrajnára koncentrál.

A Telex által idézett Michael Kofman, az amerikai haditengerészet Oroszország-szakértője szerint ez összevág azzal a spekulációval, hogy Putyin átfogó győzelem helyett egyetlen jól kommunikálható részsikert akar kicsikarni a konfliktusból, és ez a szakadár „népköztársaságok” területi megerősítése lehet – de ez csak feltételezés, és a Putyin által érzékelt katonai és politikai helyzet lehet, hogy teljesen eltér attól, amit a nyugati elemzők gondolnak.

Oroszország a „demilitarizáció” követelésének megvalósítását a saját kezébe veszi, mivel jól látható célja az ukrán katonai infrastruktúra lerombolása. A háború új, szisztematikus pusztításra és kivéreztetésre játszó szakasza nem csak az ukrán, de az orosz félnek is komoly veszteségeket fok okozni, de Kofman arra figyelmeztet, hogy még azt sem tudni „a háború elején, a közepén vagy már a végén járunk”. Egyébként több ukrán lap szerint feltörték az orosz VKontakte közösségi hálózat biztonsági kódjait, és több mint 12 millió orosz felhasználónak küldtek valós információkat az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

Az ENSZ becslései szerint eddig 847 civil áldozata van a február 24-én indított háborúnak és 10 millió ember kényszerült menekülésre – 6 és fél millióan Ukrajnán belül, 3 és fél millióan idegen országba.

Legnépszerűbb cikkeink