Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megvan a legjobb 8 az Európa- és a Konferencia-ligában is

Létrehozva:

Rennes-Leicester | Fotó: Damien Meyer / AFP

Ezekben a sorozatokban nem csak a topligák csapatainak terem babér.

Mind az öt topliga képviseltetheti magát az Európa-liga negyeddöntőjében

A hat eddigi Európa-liga (és elődje, az UEFA Kupa) győzelmével rekorder Sevilla nem jutott a legjobb nyolc közé, mivel a nyolcaddöntő csütörtöki visszavágóján hosszabbításban 2-0 arányú vereséget szenvedett a West Ham United vendégeként.

Ugyancsak túlóra döntötte el az Eintracht Frankfurt és az ősszel a Ferencváros csoportjából továbbjutó Real Betis párharcát: a német együttes a hosszabbítás ráadásában döntötte el.

Az FC Barcelona szintén bejutott a legjobb nyolc közé, miután a hazai gól nélküli döntetlent követően a csütörtöki visszavágón 2-1-re nyert a Galatasaray vendégeként.

Az Atalanta 1-0-ra győzött Leverkusenben, így kettős győzelemmel jutott tovább, a Crvena zvezda pedig hiába győzte le hazai pályán 2-1-re a Glasgow Rangerst, végül a skótok örülhettek.

A francia–portugál párharcokban a Lyon hazai döntetlen után Portóban harcolta ki a továbbjutást ellen, míg a Monaco a szintén döntetlennel érkezett Bragába, aztán szomorúan utazhatott haza.   

Az RB Leipzig–Szpartak Moszkva párharcban az ukrajnai háború következményeképpen játék nélkül továbbjutott a Leipzig, miután az orosz csapatot kizárták a további küzdelmekből.

 

Labdarúgó Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágók:

Olympique Lyon (francia)–FC Porto (portugál) 1-1 (1-1) Továbbjutott a Lyon 2-1-es összesítéssel.

West Ham United (angol)–Sevilla (spanyol) 2-0 (1-0, 1-0, 1-0). Tj.: West Ham (2-1).

Eintracht Frankfurt (német)–Real Betis (spanyol) 1-1 (0-0, 0-1, 0-1). Tj.: az Eintracht Frankfurt (3-2).

Crvena zvezda (szerb)–Glasgow Rangers (skót) 2-1 (1-0). Tj.: Rangers (4-2).

AS Monaco (francia)–Braga (portugál) 1-1 (0-1). Tj.: Braga (3-1).

Bayer Leverkusen (német)–Atalanta (olasz) 0-1 (0-0). Tj.: Atalanta (4-2).

Galatasaray (török)–FC Barcelona (spanyol) 1-2 (1-1). Tj.: Barcelona (2-1).

RB Leipzig (német)–Szpartak Moszkva (orosz) törölve. Tj.: Leipzig (játék nélkül).

Galatasaray-Barcelona | Fotó: Erhan Sevenler / Anadolu Agency via AFP

 

Magyarok nélkül maradt a Konferencia-liga

A Holender Filippel felsorakozó Partizan Beograd hazai 5-2 veresége után idegenben is kikapott a Feyenoordtól a nyolcaddöntő csütörtöki visszavágóján, ezúttal 3-1-re, így búcsúzott a legfiatalabb és egyben legkevesebbre tartott európai kupasorozattól. A magyar válogatott játékos a 78. percben csereként lépett pályára.

Szalai Ádám új csapata, a Basel – egyelőre a magyar válogatott csapatkapitánya nélkül – szintén kettős vereséggel búcsúzott a Konferencia-ligától, miután idegenbeli veresége után otthon is 2-1-re kapott ki az egykori BL-győztes Olympique Marseille csapatától. 

Az AS Roma a rendes játékidő hosszabbításában szerzett góllal jutott a nyolc közé: Tammy Abraham a 91. percben egyenlített a Vitesse ellen, ez pedig az idegenbeli győzelem után elég volt az olasz együttesnek.

A PAOK idegenben is legyőzte a Gentet, így kettős sikerrel lépett túl belga ellenfelén, a Slavia Praha pedig, bár a LASK Linz otthonában, továbbjutását nem fenyegette veszély, mivel Prágában 4-1-re győztek a csehek. A négy hazai gól most is megvolt, de erre a Slavia hárommal tudott válaszolni, ez pedig simán elég volt a sikerhez.

A PSV az eindhoveni gólzáporos (4-4) döntetlent követően idegenben is négy gólt vágott az FC Köbenhavnnak, a különbség azonban nagy volt a két mérkőzés között, ugyanis a dánok ezúttal nemhogy négyszer, de egyszer sem tudták a hálóba juttatni a labdát, így az egyik legnagyobb izgalmat ígérő mérkőzés egész sima véget ért. 

A Leicester Citynek a Rennes vendégeként az egygólos vereség is elég volt a nyolc közé jutáshoz, amivel az angol alakulat tulajdonképpen a papírformát hozta. 

Sokkal inkább meglepetés viszont az, hogy nem sikerült három holland csapatnak a legjobb nyolc közé jutás. Az AZ Alkmaar ugyanis a Konferencia-liga nyolcaddöntőjének egyetlen hosszabbításos mérkőzésén végül nem bírt el a norvég Bodö/Glimt-tel, így nem követhette a folytatásba az Eindhovent és a Feyenoordot.

 

Labdarúgó Konferencia-liga, nyolcaddöntő, visszavágók:

Gent (belga) – PAOK (görög) 1-2 (1-1). Továbbjutott a PAOK 3-1-es összesítéssel.

AS Roma (olasz) – Vitesse (holland) 1-1 (0-0). Tj.: AS Roma (2-1).

LASK Linz (osztrák) – Slavia Praha (cseh) 4-3 (1-2). Tj.: Slavia Praha (7-5).

Feyenoord (holland) – Partizan Beograd (szerb) 3-1 (1-0). Tj.: Feyenoord (8-3).

Basel (svájci) – Olympique Marseille (francia) 1-2 (0-0). Tj.: Marseille (4-2).

Rennes (francia) – Leicester City (angol) 2-1 (1-0). Tj.: Leicester City (3-2).

FC Köbenhavn (dán) – PSV Eindhoven (holland) 0-4 (0-2). Tj.: PSV (8-4).

AZ Alkmaar (holland) – Bodö/Glimt (norvég) 2-2 (2-1, 2-1, 2-2). Tj.: Bodö/Glimt (4-3).

 

Basel-Marseille | Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Legnépszerűbb cikkeink