Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egyszerre támadnak és békülnének az oroszok

Létrehozva:

TŰZOLTÓK DOLGOZNAK EGY LAKÓÉPÜLET ROMJAI KÖZÖTT KIJEVBEN 2022. MÁRCIUS 17-ÉN | FOTÓ: FADEL SENNA / AFP

Miközben heves orosz támadásokról érkeznek hírek Kijevből, Lvivből és Mariupolból az elmúlt 24 órában, Putyin orosz elnök közölte az Ukrajnával kötendő békeszerződés feltételeit csütörtökön délután Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során. Az oroszok továbbra is lövik és bombázzák az ukrán településekről menekülők útvonalait és a lakosok menedékeit.

  • Újabb heves légitámadásba kezdtek az orosz erők péntek hajnalban. Kijevet és Lviv városát egyaránt ágyúzzák. A támadást egyelőre egyik fél sem erősítette meg. A Reuters helyi tudósítója szerint az ukrán fővárosban hajnali fél ötkor légiriadó kezdődött.
  • Elérték Mariupol belvárosát az oroszok és az őket támogató donbaszi szeparatisták, derült ki az orosz védelmi minisztérium tájékoztatásából. Az ukránok hevesen harcolva védekeznek. Az oroszok úgy fogalmaztak, hogy a szeparatisták „szorítják a hurkot” Mariupol körül. A várost több mint két hete ostrom alatt tartják, itt voltak a leghevesebb harcok egész Ukrajnában az elmúlt napokban.
  • Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében található Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint két rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, miközben civileket evakuáltak a fővárostól északnyugatra fekvő településekről. Orosz harckocsik nyitottak tüzet a menekülők konvojára a bucsai járásban, Irpinynél pedig Grad típusú sorozatvetőből indított rakéta talált el egy rendőrautót. Egy gyermekes anyák számára létesített menedékhelyet vettek tűz alá az orosz erők a régióban lévő Szeverodoneck településen, közölte Szerhij Hajdar, Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon. Senki sem sérült meg.
  • Személyesen kíván találkozni Zelenszkij ukrán elnökkel Vlagyimir Putyin, derült ki az Erdogan török ​​elnökkel folytatott, csütörtökön délutáni telefonbeszélgetése után. Az orosz elnök elmondta, milyen feltételekhez köti az Ukrajnával kötendő békeszerződést. Ukrajnának semlegesnek kell lennie, és nem kérheti a NATO-csatlakozást (Zelenszkij ezt már korábban elfogadta). Ukrajnának lefegyverzési eljáráson kell átesnie annak biztosítása érdekében, hogy ne jelentsen veszélyt Oroszországra, valamint védelmet kell biztosítani az orosz nyelv számára Ukrajnában. Emellett Putyin denácifikációt is követel Zelenszkijtől, aki maga is zsidó, és rokonai haltak meg a holokausztban. Az orosz elnök személyes megbeszélést kezdeményez Zelenszkijjel a kelet-ukrajnai Donbász és a Krím státuszáról.
  • A brit védelmi minisztérium csütörtök éjjel tette közzé rendszeres, hírszerzési információkra alapozott jelentését. Eszerint az orosz hadsereg előrenyomulása továbbra is akadozik, ellátási és logisztikai problémákkal egyaránt küzdenek. Az ukrán hadsereg ellentámadásai az orosz ellátási vonalakat is érintik, ezért az orosz erőknek át kell csoportosítaniuk erőiket, ami egyúttal az orosz fél támadási potenciálját is erősen korlátozza.
  • Putyin egyre erősödő nukleáris fenyegetésére számít az akadozó orosz invázió miatt a Pentagon Védelmi Hírszerző Ügynöksége. A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön újságírók előtt azt mondta, hogy – miközben az oroszok közel 1000 nagy hatótávolságú rakétát kilőttek már –, az invázió megtorpant. „Egyes ukrán területek elhúzódó megszállása azzal fenyeget, hogy miközben az orosz katonai munkaerő folyamatosan fogyatkozik, fegyverarzenálja amortizálódik, a gazdasági szankciók és az azzal járó tartós gazdasági depresszió diplomáciai elszigeteltségbe taszítja Oroszországot” – összegezte a tapasztalatokat Scott Berrier altábornagy, az ügynökség igazgatója a globális biztonsági kockázatokról szóló összefoglalójában.
  • Ukrajna legalizálta a kriptoeszközöket, és törvénybe iktatta a virtuális eszközök használatát. Mostantól legálisan működnek a külföldi és ukrán kriptovaluta tőzsdék, a bankok pedig számlákat nyithatnak a kriptovállalkozások számára. Volodimir Zelenszkij már aláírta az erről szóló törvényt, közölte a felelős minisztérium Twitter-bejegyzésben. A most meghozott törvényben meghatározták a kriptoeszközök jogi státuszát, besorolását, tulajdonjogát, és azokat a regisztrációs követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük a kriptoszolgáltatóknak, áll a minisztérium közleményében. Ukrajna az elmúlt hetekben már több mint 100 millió dollárnyi kriptoadományt kapott különböző támogatóktól.
  • Nem ismeri el a Moszkva által támogatott szakadár ukrán államalakulatokat Üzbegisztán. Az Oroszországgal szoros kapcsolatot ápoló ország csütörtökön az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére szólított fel. Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter azt mondta, hogy jó kapcsolatokat akarnak fenntartani mind Moszkvával, mind Kijevvel, és ellenzik a háborút. A külügyminiszter üzbég parlamenthez intézett beszéde az eddigi legerősebb háborúellenes megnyilvánulás az Oroszországgal szövetséges közép-ázsiai régió országai közül.

 

(Összeállításunkat a BBC, a Reuters, a 168.hu, a telex.hu, a portfolio.hu, a 444.hu és az mti forrásai alapján készítettük.)

Legnépszerűbb cikkeink