Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Pornhub független hírcsatorna lett

Létrehozva:

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ | FOTÓ: JEANNE FOURNEAU / HANS LUCAS VIA AFP

Az ukránok az orosz invázióról posztolnak videókat a Pornhubra, míg az oroszok az egyik utolsó online felületüket használják arra, hogy felszólaljanak a háború ellen.

Mivel a népszerű szexoldal az utolsók közt egyszerre még elérhető és cenzúrázatlan felület Oroszországban, az ukrán és orosz pornószínészek itt hívják fel a figyelmet az Ukrajnában zajló háborúra. Egy ukrán pár különféle kijevi helyszíneken szexelnek, hogy így érzékeltessék a helyzet valósságát: a szétlőtt Kijev hátterében szexelnek az erkélyen, vagy erdőben meztelenkednek. Az előadók légiriadók és támadások háttérzajában rögzítik jeleneteiket, és számolnak be a háborús helyzetről videóikban. Abban reménykednek, hogy ha az emberek meglátják a felvételeket a Pornhubon, akkor eszükbe jut, hogy ez velük is megtörténhet.

Az ukránok mellett az orosz pornószínészek is az Oroszország inváziója elleni tiltakozásra használják a platformot. Egy orosz pár nemrég egy videóban azt nyilatkozta, hogy „az egyetlen dolog, amit most tehetünk, hogy nem hallgatunk, és kifejezzük a véleményünket”. 

Az oroszok számára nagyon veszélyes Putyin ellen nyíltan felszólalni, az elmúlt héten az orosz hatóságok több ezer embert tartóztattak le a tiltakozásuk miatt. Köztük volt az az öt iskolás gyerek is, akiket háborúellenes plakátokkal a kezükben ért tetten a rendőrség. 

A nem állami médiához való hozzáférés lehetőségei beszűkültek az elmúlt héten Oroszországban: a Twittert betiltották, a Facebookot korlátozzák, és a legtöbb független orosz hírügynökséget blokkolják. Az orosz cenzúrahivatal azzal fenyegetőzik, hogy teljesen lekapcsolja a Wikipédiát. Az emberek elkezdték feltölteni az orosz hadsereg által okozott pusztításról és áldozatokról készült képeket a Google Maps áttekintéseibe, hogy így juttassák el az Ukrajnában zajló eseményekről szóló híreket az országba, de a Google a felhasználási feltételeire hivatkozva blokkolta ezeket az erőfeszítéseket.

168 / Vice

Legnépszerűbb cikkeink