Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egekben az energiahordozók ára

Létrehozva:

KŐOLAJTÁROLÓ TARTÁLYOK A NÉMETORSZÁGI LEUNÁBAN TALÁLHATÓ FINOMÍTÓ TERÜLETÉN | FOTÓ: WALTRAUD GRUBITZSCH / DPA-AFP

Az ukrajnai konfliktus erősen rányomja a bélyegét a magyar és az európai gazdaságra is.

Számos elemzés látott napvilágot a háború kirobbanása előtt azzal kapcsolatban, milyen hatással lehet a piacokra a kirobbanó háború, de ezt a történelmi mélypontot senki sem látta előre.

Matolcsy György, a Jegybank elnöke például pont hétfőn, a rekord mélyponton publikált egy tanulányt arról, mennyire jól teljesít a gazdaság és mennyire jól kezelte Magyarország a járványt. Szakértők szerint a rekord-mélypont miatt a Nemzeti Banknak ma ismét módosítania kell a monetáris feltételeken. Banki elemzők azt várják, hogy ismét emelkedni fog az alapkamat. (Varga Mihály pénteken még a brüsszeli szankciók áldozatának nevezte a forint gyengülését.)

A világgazdaságot sem érintette pozitívan a hétfői nap: a kőolaj és a földgáz ára 2008 júliusa óta legmagasabb szinten is volt hajnalban. A holland gáztőzsdén a TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében fél tízre rekordszintre, 345 euróra emelkedett. Egy éve ilyenkor még csak 16,7 eurón állt a gázár. A kőolaj ára a hétfői kereskedés első perceiben 139,13 dollárra, 2008 júliusa óta legmagasabb szintre ugrott.

Eközben az orosz gazdasággal szemben is folytatódik az elszigetelő hadművelet: a könyvvizsgáló ágazat négy nagy piacvezető vállalata közül a KPMG, a PwC és az EY bejelentette, hogy megválnak oroszországi üzletáguktól, orosz tagvállalataikat kiléptetik globális hálózatukból. A piacvezető négyes további tagja, a Deloitte hétfőn még nem nyilatkozott arról, hogy követni fogja-e vetélytársai lépését. 

Az ukrán elnök hétfőn este arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy teljesen bojkottálják az orosz külkereskedelmet. Volodimir Zelenszkij kijelentette: „ha nem akarnak megfelelni a civilizáció szabályainak, akkor nem szabad árukat és szolgáltatásokat elfogadniuk a civilizációtól. Etesse őket a háború.” Olaf Scholz német kancellár viszont azt mondta: az Európai Unió nem nélkülözheti az Oroszországból származó energiahordozókat. Ezzel elutasította azokat a követeléseket, amelyek szerint az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat ki kell terjeszteni az energiaszektorra.

MTI / Portfolio / PH

Legnépszerűbb cikkeink