Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már Szibériában is tüntetnek

Létrehozva:

RENDŐRÖK VISZNEK EL EGY TÜNTETŐT SZENTPÉTERVÁRON | FOTÓ : ANATOLIJ MALCEV / MTI-EPA

Vasárnap délutánra 3500, hétfő reggelre 4300 a háború ellen demonstráló tüntetőt tartóztatott le a rendőrség, Oroszországban.

Egyes források szerint 44, más lapok szerint 53 orosz városban voltak tüntetések a hétvégén Oroszországban a háború ellen. A kazahsztáni tüntetők például nagy számban vonultak ki az utcára a „Nemet a háborúra” és a „Putyin egy faszfej”-skandálással. A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij a február 24-én kezdődött orosz invázió után tiltakozásra szólított fel, az orosz belügyminisztérium azonban szombaton arra figyelmeztetett, hogy az engedély nélküli tüntetések megtartására tett kísérleteket megakadályozzák, és a szervezőket felelősségre vonják.
Az OVD-Info független megfigyelő csoport – amely már több mint 7500 háborúellenes tüntetésen történt letartóztatást jegyzett fel – közölte, hogy 53 városban, köztük Vlagyivosztokban és Irkutszkban legalább 4366 ember letartóztatását dokumentálta.  A helyszíni beszámolók és videók alapján a hatóságok válaszlépései egyre irracionálisabbak: a rendőrség a nagyvárosokban tömegével állítja meg a sima, nem tüntető járókelőket és azt követelik, hogy mutassák meg privát csetüzeneteiket, illetve a fotógalériájukat. Aki erre nem hajlandó vagy gyanús tartalmat találnak nála, azt azonnal elviszik.
Szentpéterváron még a jégre karcolt háborúellenes feliratot is megpróbálják eltüntetni – írta a 444.
„A csavarokat teljesen meghúzzák – lényegében katonai cenzúrának vagyunk tanúi” – mondta Maria Kuznyecova, az OVD-Info szóvivője a Reutersnek. „Elég nagy tüntetéseket látunk ma, még olyan szibériai városokban is, ahol eddig csak ritkán láttunk ilyen számú letartóztatást”. 

A független tudósítások péntek óta egyre nehezebbé váltak Oroszországban, mert a kormány olyan törvényt fogadott el, amely az ukrajnai háborúról szóló „fake” vagy „hamis” hírek szándékos terjesztését bűncselekménynek minősíti, és akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja.

444 / Guardian / PH

Legnépszerűbb cikkeink