Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kijev döntő ütközet előtt

Létrehozva:

EVAKUÁLJÁK A KIJEVTŐL ÉSZAKNYUGATRA FEKVŐ IRPIN VÁROSÁT 2022. MÁRCIUS 5-ÉN | FOTÓ: ARIS MESSINIS / AFP

Kijev ostromára készülnek az orosz erők – értékelte a helyzetet az ukrán hadsereg hétfő reggel. A civil áldozatok száma nő, az oroszok továbbra is támadják az ukrán nagyvárosokat. 

Az ukrán főváros közelében fekvő Irpiny és Bucsa bevételéért folyik a harc, valamint Kijev keleti külvárosait próbálják elérni az oroszok. A Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek – számolt be a helyzetről Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója vasárnap este. Nagy erejű bombázás érte vasárnap a fővárostól északra fekvő Csernyihiv város lakónegyedeit. Délen Mikolajivot, keleten Harkivot támadta hevesen az orosz tüzérség este. Hétfő reggelre az ukrán csapatok visszafoglalták Csuhujiv városát az oroszoktól Harkov mellett, aminek során két magasrangú orosz parancsnok is életét vesztette – adta hírül ukrán forrásokra hivatkozva a BBC, független forrásoktól meg nem erősítve.

Ágyúzták és aknavetőkkel lőtték vasárnap a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpinyt az orosz erők. Egy részét sikerült elfoglalniuk, a város többi részén az ukránok kitartanak. Irpinyben nyolc civil áldozata van a támadásoknak a város polgármestere szerint. Hétfőn újra megpróbálják buszokkal kimenekíteni a lakosságot a városból, mivel a vasúti sínek megsérültek.

A házak 90 százaléka megsemmisült vagy súlyosan rongálódott az orosz bombázástól, valamint halottak hevernek temetetlenül az utcán Volnovahában, az Ukrajna keleti részén fekvő 21 ezres városban a Guardian beszámolója szerint. A lap úgy tudja, a lakosok fűtés és áram nélkül próbálnak túlélni a városban maradt némi élelmen és vízen.

A civil lakosságot is támadta kimenekülésük közben az orosz haderő. Kijev egyik külvárosában egy kétgyermekes család esett áldozatul a harci cselekményeknek. Eddig összesen 600 rakétát lőtt ki az orosz hadsereg. Egyre feszesebb ostromgyűrűt hoznak létre Kijev, Harkiv, Csernyihov és Mariupol körül.

168 / MTI / BBC / Guardian

Legnépszerűbb cikkeink