Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Európa legnagyobb atomerőművét is elfoglalták

Létrehozva:

Az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre Enerhodarban 2022. március 4-én. | Fotó: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű

Sokáig tüzérséggel lőtték éjjel Európa legnagyobb atomerőművét az oroszok, aztán el is foglalták. 

A zaporizzsjai atomerőművi blokkok sértetlenek maradtak, a sugárzás állapotában eddig nem észleltek változást. Az erőművet elfoglalta az orosz hadsereg –  közölte az ukrán atomenergetikai hivatal. A zaporizzsjai atomerőmű blokkjai jórészt sértetlenek, az 1. blokk reaktortere sérült, ami a blokk biztonságát nem befolyásolja. Az atomerőművek biztonsága szempontjából fontos rendszerek és elemek üzemképesek. A sugárzási állapot változását nem rögzítették – áll a közleményben.

Az ukrán védőkkel folytatott heves harcok során lángba borult a komplexum egyik melléképülete, a tüzet eloltották. A zaporizzsjai erőműben bekövetkező esetleges nukleáris katasztrófától való félelem riadalmat keltett szerte a világon. Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nincs jele megemelkedett sugárzási szintnek az erőműben, amely Ukrajna teljes villamosenergia-termelésének több mint egyötödét adja. Az Ukrajna négy atomerőművét működtető állami vállalat egyik tisztviselője azt mondta, hogy a harci cselekmények befejeződtek az erőmű környékén, a tüzet eloltották, és a Zaporizzsja normálisan működik. 

Korábban egy, az erőműből készült videófelvételen robbanások, tüzérségi lövedékek becsapódásai is látszottak, illetve az egyik épület lángokban állt.  „Európaiak, kérem, ébredjetek fel! Mondják meg politikusaiknak – orosz csapatok lőnek egy ukrajnai atomerőműre” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóbeszédben. Zelenszkij szerint orosz tankok lőttek az atomerőműre. Korábban Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök is beszélt Zelenszkijjel, hogy tájékozódjon az erőmű helyzetéről. A nyugati vezetők egységesen ítélték el a támadást az erőmű ellen és sürgették Oroszországot, hogy hagyjon fel a harci cselekményekkel. (Oroszország már elfoglalta a Kijevtől északra fekvő, használaton kívüli csernobili erőművet, amely 1986-os leolvadásakor radioaktív hulladékot szórt Európa nagy részére. Szakértők szerint a zaporizzsjai erőmű egy másik, biztonságosabb típus.)

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője „mélységes aggodalmát” fejezte ki az atomerőműben kialakult helyzet miatt, és az ukrán hatóságok biztosították a NAÜ-t, hogy „alapvető fontosságú” berendezések nem sérültek.

Reuters / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink