Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Oroszország nem birodalom, csak egy benzinkút

Létrehozva:

EGY MUNKÁS A PECSORA-TENGERI PRIRAZLOMNOJE MEZŐN TALÁLHATÓ OROSZ OLAJFINOMÍTÓBAN | FOTÓ: MAKSZIM BLINOV / SZPUTNYIK VIA AFP

Az orosz gazdaság ereje puszta illúzió, de azért van benne tartalék. Katonai teljesítménye hiába jelentős, nem lenne képes finanszírozni egy háborút a NATO-val. A valós orosz potenciált foglaltuk össze.

„Az orosz gazdaság világgazdasági szempontból teljességgel jelentéktelen, kivéve az olaját és a földgázt. Alapvetően egy nagy benzinkút” – idézi a New York Times-nak nyilatkozó Jason Furman közgazdászt a Portfolio.

Az orosz gazdaság minden ellenkező meggyőződéssel szemben valójában nem képvisel nagy súlyt a világgazdaságban, az ország GDP-je leginkább Brazília szintjén mozog, messze elmaradva Németországtól, az Egyesült Királyságtól, vagy Franciaországtól. Vásárlóerő-paritáson alapuló GDP-je pedig még a Magyarországénál is kisebb.

Hiába képvisel jelentős katonai erőt az ország, ha egy NATO-val esetlegesen kirobbanó konfliktus finanszírozására egészen egyszerűen nincs elegendő pénze. A nagyhatalom Európában messze a legnagyobb lakossággal rendelkezik, ehhez képest a gazdasága pusztán az ötödik a rangsorban. Bár gigantikus a fosszilis energiahordozókból származó bevétele, Oroszország voltaképpen egy fejlődő országnak számít. És még annak is gyenge.

Az elmúlt 10 év során az orosz gazdaság mindössze egyszer volt képes 4 százalékos bővülésre, átlagosan nagyjából 2 százalék körül mozog. Így a nyugati országokhoz mért hátránya nem tud csökkenni, az orosz lakosság életszínvonala pedig folyamatosan elég mélyen van.

Az EU a földgáz-felhasználásának 80 százalékát importból fedezi, aminek 40 százaléka Oroszországból érkezik. Kőolaj esetében ez az arány 27 százalék. Ugyanakkor az európai országok minden eddiginél nagyobb erővel igyekeznek felszámolni függésüket az orosz fosszilis üzemanyagoktól, ezzel párhuzamosan pedig a megújuló energiaforrások felhasználását és terjesztését erősítik.

Németország nem kis részben az ukrajnai invázió miatt jelentősen megnöveli a partmenti és nyílt tengeri szélenergia-termelését, valamint napenergia-hasznosítását. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke januárban már kijelentette: „Ha valóban meg akarjuk akadályozni hosszútávon, hogy Putyin nagyon gazdag legyen, megújulókba kell fektetnünk, és gyorsan kell ezt tennünk.”

Mindezzel együtt fontos azt is hangsúlyozni, hogy az orosz államadósság alacsony, a költségvetési helyzet stabil, így a tőkeáramlás korlátozása rövid távon biztosan nem fogja tudni padlóra küldeni az országot. Az exportkorlátozások, a tőkeáramlások korlátozása, a személyes szankciók, és számlabefagyasztások egyelőre várhatóan nem fogják megroppantani Moszkva költségvetését. Különösen, ha hozzávesszük azt a gigászi monetáris tartalékot, amit az ország a közelmúltban felhalmozott. Vagyis hosszasan elhúzódó háborúra kell készülni a gazdasági frontokon is.

Portfolio / Euronews / PH

Legnépszerűbb cikkeink