Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tenisz: a ‘95-ös siker lehet a motiváció

Létrehozva:

AZ INDULÁSKOR MÉG FUCSOVICS NÉLKÜLI CSAPAT, JOBBRA NOSZÁLY SÁNDOR | FOTÓ: MAGYAR TENISZ SZÖVETSÉG

Noszály Sándor szerint az 1995-ös teniszválogatott Ausztrália felett aratott szenzációs sikere motivációt jelenthet a jelenlegi férfi csapatnak, amely pénteken és szombaton vív Davis Kupa-selejtezőt Sydneyben.

A magyarok 1995 szeptemberében a Kisstadionban óriási bravúrral 3-2-re verték az ausztrálokat, a csapatot Noszály Sándor, Krocskó József, Markovits László, Köves Gábor, valamint a sikerkapitány, Benyik János alkotta. A nyitányon Noszály sima vereséget szenvedett Mark Philippoussistól, majd Krocskó egyenlített Todd Woodbridge legyőzésével. A párost a 11-szeres Grand Slam-bajnok Woodbridge-Mark Woodforde duó öt szettben hozta Köves és Markovits ellen, aztán a zárónapon jött a csoda: Noszály öt és fél óra alatt megverte Woodbridge-et, majd Krocskó is Philippoussist.

Az akkor 23 éves Noszály nem sokkal korábban elődöntőt vívott Kitzbühelben – többek között Carlos Moyát verve – és Bukarestben, Albert Costa és Sergi Bruguera legyőzésével. Ezeknek köszönhetően a 95. helyre lépett a világranglistán, ami pályafutása legjobb helyezése volt.

„Emlékszem, nem volt két óra a Philippoussis elleni meccs. Ilyen gyorsan még nem kaptam ki addig, főleg három nyert szettre. Pedig nagy önbizalommal vártam a találkozót, ám kijött rajtam a fáradtság, és bűnrosszul teniszeztem. Pedig a lassú salakon, ami talán Krocskó Józsinak kedvezett a legjobban, illett volna legyőznöm a későbbi wimbledoni döntőst. Ami a második egyesemet illeti, a mai napig büszke vagyok arra, hogy jobban bírtam erővel és végre sokszor ütöttem extrát. Nagyon összekaptam magam, egyszerűen nem jöhettem le vesztesen a pályáról” – elevenítette fel a történteket a szövetség honlapján Noszály.

„Sosem fogom azokat a napokat elfelejteni. Úgy vélem, a mi sikerünkből meríthetnek önbizalmat és motivációt a mostani játékosok. Ha nekünk sikerült, nekik miért ne jöhetne össze?” – vetette fel Noszály, aki a válogatott szövetségi edzőjeként ott lesz Sydneyben.

Köves Gábor szerint ha a mostani összecsapáson Fucsovics Márton képes lesz a maximumra, akkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 1995 után a mieink 2022-ben is legyőzzék az ausztrálokat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink