Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Márki-Zay: Orbán a felelős

Létrehozva:

Az Egységben Magyarország egy háborúellenes tüntetést szervezett az Orosz Nagykövetség elé, aznap, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, Budapesten, 2022. február 24-én. | Fotó: Palágyi Barbara

„Ha Orbán Viktor nem akadályozza Ukrajna NATO-közeledését, akkor ez a háború ki sem tört volna. Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy most háború van Ukrajnában és emberek halnak meg” – jelentette ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter szokásos vasárnap esti élő facebookos bejelentkezésében fejtette ki, hogy ha a magyar miniszterelnök nem akadályozza Ukrajna NATO-közeledését, akkor a háború ki sem tört volna. 

„Naivitás lenne azt gondolni, hogy ha Ukrajnát le tudja rohanni Putyin, akkor Orbán Viktor ennek ellen tudna állni, vagy a magyar hadsereg önmagában képes lenne megvédeni Magyarország területi integritását, függetlenségét” – mondta a miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, hogy „van tapasztalatunk nekünk is, nem csak az ukránoknak az orosz tankok elsöprő erejéről. Bennünket nem Orbán Viktor, hanem a NATO véd”. 

Márki-Zay szerint, „ha Orbán Viktor nem akadályozza Ukrajna NATO-közeledését, akkor ez a háború ki sem tört volna. Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy most háború van Ukrajnában és emberek halnak meg.”, és Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, mely nem fogad be NATO-csapatokat, és ezt „Putyin parancsára” tesszük.

„Orbán Viktor nem a hazánkat védi, hanem elárulja, hazaáruló” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ha árulónak tartja Orbánt, miért tapsoltatta meg a csütörtöki tüntetésen, amiért agresszornak nevezte az orosz elnököt egy videójában, azt mondta: „Függetlenül attól, hogy ő hazaáruló, ha valamit jól csinál, azt el fogjuk ismerni.”

Az interjú-formában készült nagyjából háromnegyed órás beszélgetés egyébként nem volt mentes az alákérdezésektől, mi több, nagyban hasonlított Orbán Viktor pénteki rádióinterjúira, talán azzal a különbséggel, hogy itt a riporter és az interjúalany baráti viszonyát a műfajban hibának számító tegeződés egyértelműsítette.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink