Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Nem sodródhatunk bele a háborúba

Létrehozva:

Orbán Viktor érkezik az EU-csúcsra | Fotó: MTI / Európai Tanács

Csütörtök éjjel válságtanácskozást tartottak Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak vezetői.

Orbán Viktor a megbeszélés után azt mondta: egységesen elítélik az orosz inváziót Ukrajnában. 

A hajnalig tartó tanácskozáson részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is; a kormányfő a Facebook-oldalán videót tett közzé az EU-csúcs után. A miniszterelnök szerint az uniós államok vezetői egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást. Részletezte az elfogadott szankciókat, és arról is beszélt, hogy több pénzt fordítanak azoknak az országoknak a biztonságára, amelyek szomszédosak Ukrajnával, ideértve a keleti határvédelmet, így Magyarországot is. „Egységesen döntöttünk szankciók bevezetéséről. Ezek a szankciók nem érintik az energia területét, ezért Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére biztosítva van” – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán szerint abban is megállapodtak, hogy az Ukrajnával szomszédos országok biztonságára sokkal több forrást kell biztosítani. 

„Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba” – jelentette ki Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy a csúcson egyetértettek abban, hogy felelős magatartásra van szükség, elhamarkodott és felelőtlen nyilatkozatok csak rontják a helyzetet és veszélyeztetik az európai emberek biztonságát. A tárgyalások a NATO-ban folytatódnak – tette hozzá.

A megállapodás értelmében az uniós szankciók az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjed ki. A szankciókat, illetve azok már ismertetett részleteit hivatalosan pénteken fogadják el az uniós külügyminiszterek.

MTI / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink