Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Stadionstop, stabil forint, bérlakásépítés

Létrehozva:

Fotó: Palágyi Barbara

Az Egységben Magyarországért ezen a héten is egy háttérbeszélgetés keretein belül mutatta be a különböző szakpolitikai munkacsoportok szóvivőit.

 

A sportért felelős koordinátor, Steinmetz Ádám a legfőbb problémának azt tartja, hogy a magyar társadalom élen jár a szív- és érrendszeri betegségekben a mozgásszegény életmód miatt. Az ellenzék éppen ezért a sport eszközével hatna az emberek egészségére, illetve „stadionstopot” rendelnének el. A TAO rendszerről leszögezte, nem szüntetnék meg, de igazságosabbá, átláthatóbbá tennék. Kiemelte, hogy felülvizsgálnák a sportolók adókedvezményét, illetve leszögezte: magyar közpénzből magyar sportolókat finanszíroznának. 

 

Szociális segítség

Kanász-Nagy Máté, a szociálpolitika kabinetvezetője szerint „a szegénységi rés mélyült Magyarországon”. Mint mondta, kormányváltás esetén a koalíció bevezetné a szociális minimum intézményét, vagyis akinek a jövedelme nem éri el a létminimum szintjét, annak kiegészítenék azt. Ennek feltétele az lenne, hogy az egyén bizonyos pozitív kötelezettségeket vállal, például képzés vagy családközponttal való együttműködés formájában. Visszaépítenék az önkormányzati támogatási rendszert és visszaemelnék az olyan típusú támogatásokat, mint a lakáskezelési támogatás. 

L. Kárpát Dániel, a lakhatásért és a családért felelős kabinetvezető kijelentette: „Jelenleg lakhatási kataklizma dúl Magyarországon, ami egymillióval több embert érint, mint tíz éve”. Mint mondta, „tömeges állami hátterű bérlakásépítésbe kell kezdeni”. A családpolitikával kapcsolatban kifejtette, hogy az ellenzék megtartaná, sőt bővítené a családtámogatás rendszerét. Kijelentette, hogy a bérlakás-program nemcsak szociális alapon működhetne, és hozzátette, hogy a devizahitelesek kártalanítására, valamint az új építésű ingatlanok kínálati szűkösségének feloldására is szükség van. 

 

Zöld minisztérium

Ezután Szél Bernadett következett, aki a zöld- és klímapolitikáért, továbbá a közlekedésért felel. „2022 a klímaválasztás éve is. Aki a Fideszre szavaz, az a klímagyilkos politikára szavaz” – szögezte le. Fontosnak tartja a közmédia függetlenségének visszaállítását, amely így a klímaválsággal foglalkozhatna. Hangsúlyozta még az önkormányzatok fontosságát, a hatósági láb megerősítését, illetve az ingatlanok energetikai felújításának sürgető jellegét. Mint mondta, az élhető vidékhez elengedhetetlen, hogy a főváros megkapja a neki járó anyagi forrásokat, mert így csökkenhet az agglomerációs nyomás. Kijelentette, hogy kormányváltás esetén lesz egy zöld minisztérium, illetve zöld ombudsmani rendszer is. A további konkrétumok között említette a károsanyag-kibocsátások hatvan történő csökkentését 2030-ra, a szélerőmű-tilalom eltörlését és a vasútfejlesztést. 

 

Tisztességes értékrend

A gazdasági munkacsoport képviseletében három szakpolitikus is megjelent. Bod Péter Ákos szerint nem új ipart kell gyártani, hanem a világ érdekalkotó folyamataiba kellett volna jobban beépülnie a magyar vállalkozásoknak. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szerinte segítene a korrupció visszaszorításában. Az euró bevezetéséről elmondta, hogy nemzeti érdek lenne, ráadásul a magyar társadalom többsége támogatja. Hozzátette, hogy a kabinetvezetők által felsorolt költséges fejlesztési tervek működőképesek, amennyiben a gazdasági koordinátorok végrehajtanak egy tisztességes költség-haszon elemzést. 

Bojár Gábor a lehetőséget és az erőforrást az informatikai forradalomban látja. Szerinte Orbán Viktor a jogállami mechanizmus életbe léptetése és az uniós szankciók nyomán akár ki is léptetheti az országot az Európai Unióból, amelyre csak pénzforrásként tekint. Hangsúlyozta, a kormányváltás után az új kormány a tisztességes értékrendre és a szabad versenyre összpontosít majd. 

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke leszögezte, hogy az inflációt nem lehet politikai akarattal és hangulatjavító intézkedésekkel megállítani. „A kormány a lejtőn lefelé nyomta a gázt, a többletjövedelmet pedig az intézményesített korrupcióra fordította, így a szándékosan és hibásan gyengített forint okozta a magyar inflációt” – jelentette ki. Megígérte, hogy az új kormány stabilizálja a forint árfolyamát, a gazdasági növekedésből származó jövedelmet pedig a hosszú távú versenyképesség megőrzésére fordítják majd, amellyel helyreállítják a gazdaságot és a jogállamot.

 

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink