Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Káoszt teremtett az új lakcímszabályozás

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Haáz Sándor

Sok ezren lehetnek Magyarországon olyanok, akiknek a bejelentett lakcíme eltér attól a helytől, ahol életvitelszerűen élnek. Ezt okozhatja a gyakori költözködés, a bérbeadók tájékozatlansága, de számos más ok is.

A 2021. december 31-ig hatályos lakcímbejelentési szabályok szerint minden állampolgár köteles volt a beköltözéstől számított három napon belül bejelenteni lakóhelyként azt az ingatlant, ahol ténylegesen élt. Az idei év első napjától azonban ez már nem így van. Szatmári Andrea, az Utcajogász Egyesület munkatársa szerint az új szabályok értelmében már nem kötelező a valós, életvitelszerű lakóhelyet bejelenteni, így aztán felelősséggel sem tartozik ezért sem a bérlő, sem a bérbeadó.

A 24.hu szakemberekre hivatkozva arról számolt be, hogy rengeteg indok van, amiért fontos arra a címre bejelenteni magunkat, ahol ténylegesen élünk. Egyrészt az egészségügyi szolgáltatások esetében a lakóhely szerint a körzethez tartozókat kötelező ellátni, kapacitás hiányában azonban visszautasíthatók azok, akiknek máshol van a bejelentett lakcímük. Ráadásul az óvodák és az iskolák esetében a körzeten kívülieket csak akkor kell felvenni, ha van szabad férőhely. És még sorolhatnánk számos más területet, például a szociális ellátást, ahol jól jön, ha van hivatalos papír a lakcímről.

A Társaság a Szabadságjogokért ezzel kapcsolatosan azt írta, hogy az új szabályozás hatására hivatalosan sem kell azon a címen élnie valakinek, ahol lakóhelyet létesít. Azzal pedig, hogy az állam nem is várja el az állampolgártól, hogy a bejelentett lakcímén éljen, megszűnik a fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege.

Az év elején életbe lépett módosítás ráadásul a voksturizmusnak is kaput nyithat. A törvénymódosítás nyomán ugyanis a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatók azok, akik rosszhiszeműen, kizárólag azzal a céllal létesítenek tényleges ottélési szándék nélkül magyarországi lakóhelyet, hogy a párt- vagy nemzetiségi listák mellett egyéni képviselőjelöltre is szavazhassanak. Ez pedig egyes körzetekben a választás eredményét is befolyásolhatja, akár el is döntheti – figyelmeztetnek a szakértők.

24.hu / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink