Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Horváth Csaba tagadja a vádakat

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Közleményükben azt írták, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytatnak nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálják.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Az ügyészség közleménye rögzíti: a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. 

2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben – írták az ügyészségi közleményben. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt.

A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatóak – írták.

A zuglói polgármester közösségi oldalán megerősítette, hogy szerda reggel az ügyészség munkatársai megjelentek a zuglói polgármesteri hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonában, és hozzátette, hogy az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerik, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

A 24.hu utolérte Horváth ügyvédjét, aki elmondta, a polgármester nem tett vallomást, viszont panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Horváth Csaba szerdán a kora esti órákban közleményt adott ki. „A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta” – szögezte le az ellenzéki politikus, aki az ügy időzítését és indíttatását „egyértelműen politikainak” minősítette. 

„Ezt támasztja alá az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplésem miatt már nem tehették volna meg, ezért volt így időzítve” – írta, hozzátéve, hogy két napja „az elesettek szószólója”, Iványi Gábor volt soron, „ma én és holnap pedig bárki, aki nem kívánja ezt a rezsimet hatalomban tartani és ennek hangot is ad”.

Horváth Csaba szerint a következő hetekben újabb és újabb támadásokra lehet számítani ellenzéki politikusok és közéleti szereplők ellen.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink