Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gördül tovább a polgári engedetlenség

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Palágyi Barbara

Csütörtökön ismét sok pedagógus tagadta meg a munkát, ezzel tiltakozva a kormány február 11-én megjelent rendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a tanárok sztrájkjogát.

A kormány érdemben egyelőre nem reagált a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmára.

Csütörtökön ismét sok vidéki iskolából tiltakoztak a pedagógusok és a rengeteg szülő mellett már több mint hétezer öregdiák fejezte ki szolidaritását támogató nyilatkozat aláírásával, és a lista folyamatosan bővül.

Szerdán a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban folytatódott a „gördülő” tiltakozás, csütörtökön Budapesten a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból körülbelül 20 tanár nem dolgozik csütörtökön. A Kosztolányi Dezső Általános Iskolából nagyjából 15 tanár engedetlenkedik.

Kiemelték, hogy kicsi iskoláról van szó, főállásban 25 tanár dolgozik az intézményben.

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa, Csordás Noémi a Telexnek azt mondta: „Nagyobb tanári szabadságot, szabadabb tankönyvválasztást, méltóbb fizetést szeretnénk, ezért választottuk mi is a polgári engedetlenséget.”

A tanárok az iskolában ugyanúgy bent lesznek 8 és 16 óra között, de az óráikat nem tartják meg. Az 58 tanárból 30 vesz részt az engedetlenségben, „de ez nem jelenti, hogy bárki is elégedett lenne a helyzetével” – tette hozzá a tanítónő.

Az iskola a kétórás sztrájkban is részt vett, fegyelmit, figyelmeztetést nem kapott utána senki. A résztvevők nevét viszont le kellett adni a tankerületnek, hogy a bérszámfejtésnél figyelembe vegyék az elmaradt munkából adódó bércsökkentést. A tanárok fizetésemelése mellett azt is el akarják érni, hogy a pedagógiai asszisztensek fizetése is emelkedjen, valamint, hogy az oltást mellőző tanárok is visszamehessenek dolgozni.

A szakszervezetek már korábban március 16-ra újabb sztrájkot hirdettek az iskolákban. Erre válaszul egy február 11-én, pénteken megjelent kormányrendeletben a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat. Eszerint gyermekfelügyeletet kell adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, az órák felét meg kell tartani, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kell tartani. Ez a tanárok szerint lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkot és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink