Magyarország

Frontot nyitott a háború a hazai kampányban

Published

on

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában 2022. február 23-án. A kormányfő Benkő Tiborral együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal. | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az ukrajnai háború miatt is. A kormány szerint Márki-Zay Péter megsértette a kárpátaljai magyarokat, az ellenzéki politikus a kormánytól várja, hogy elítélje az agressziót. 

A kormány nevében eddig Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozott a háborúval kapcsolatban: rendkívüli bejelentésében azt közölte, hogy Ukrajnában a legrosszabb forgatókönyv következett be és Magyarország továbbra is kiáll szomszédunk szuverenitása, illetve területi integritása mellett. A Magyarországgal szövetséges országokkal, szövetségi rendszerek keretein belül pedig folyamatosan zajlanak az egyeztetések. A külügyminiszter szerint a legfontosabb továbbra is a magyar emberek biztonsága; a magyar nagykövetség működik Kijevben, az ukrán nemzeti gárda megkettőzte védelmét.

Miközben a világ legtöbb országának vezetői élesen bírálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt és egyértelmű orosz agresszióról beszélnek Ukrajna lerohanása kapcsán, a magyar kormány nevében Szijjártó Péter egyelőre nem beszélt a krízis ezen aspektusáról. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozataiban azt mondta: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba. Ugyanakkor a kormany.hu oldalon előkelő helyen szerepel most is a Putyinnal tartott közös sajtótájékoztatójának felvétele; a kormányzathoz közel álló média pedig az ellenzéket ostorozza a kárpátaljai magyarok állítólagos megsértése miatt. 

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt bírálta a kormányt; szerinte „Putyin kitartottja”, Orbán Viktor nem hajlandó elítélni az oroszok által indított háborút, valamint nem hajlandó elítélni Putyin lépéseit sem. „1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát” – írta Márki-Zay Péter közösségi oldalán. Hozzátette: 

„A magyar miniszterelnök nem más, mint a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja”. Posztját azzal zárta, hogy elítélik az oroszok által indított háborút, és kiállnak Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett. Márki-Zay Péter az ATV-nek úgy nyilatkozott: ha a NATO úgy dönt, ő hajlandó lenne katonákat és fegyvereket is küldeni Ukrajnába.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version