Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Letette az esküt a monosíző Dumity Richárd

Létrehozva:

Dumity Richárd monosíző (k) és a pekingi téli paralimpiára utazó magyar küldöttség az eskütételen a Magyar Sport Házában 2022. február 22-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Magyar Parasport Napja rendezvénysorozat keretében kedden délután kísérői társaságában letette az esküt a pekingi téli paralimpiára utazó versenyző.

A belvárosi Olimpia Parkban a Paralimpiai Bajnokok Falánál kedden délelőtt koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött meg a Magyar Parasport Napjának rendezvénysorozata.

Az eseményen Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén már ötödik alkalommal rendezik meg az eseményt.

„Azokra emlékezünk most, akik egykor nagyon sokat tettek a magyar parasportért és nélkülük nem ünnepelhetnénk most ezt a napot” – mondta, hozzátéve, hogy a sport ugyanolyan fontos az épek és a fogyatékkal élők számára, de évtizedekkel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar parasport az elmúlt öt-hat évben ekkorát lép előre és a parasportolók mára megbecsült tagjaivá válnak a magyar sporttársadalomnak.  

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a tokiói sikereket elért versenyzőket a parasport aranycsapatának nevezte, majd bejelentette, hogy a Nemzeti Örökség Intézete védetté nyilvánította Tauber Zoltán, az első magyar paralimpiai bajnok Farkasréti Temetőben található sírhelyét.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a Magyar Sport Házában megtartott ünnepi eseményen elmondta, hogy a monosível versenyző Dumity Richárd indulása sportdiplomáciai szempontból is jelentős, mert így a paralimpián résztvevő 60 ország lobogója között Magyarország zászlaját is felhúzzák majd, és a téli olimpiai szereplés tovább emeli a magyar parasport színvonalát.

Az ünnepélyes eskütétel után nemzetközi konferenciára került sor a Parasport fejlesztésének lehetőségei címmel és most vehette át az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjének járó díjat Szabó Álmos, aki többek között a tokiói paralimpián aranyérmes két paraúszó, Illés Fanni és Pap Bianka edzője.

A téli paralimpiát március 4. és 13. között rendezik Pekingben.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink