Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A NATO és az ENSZ elítéli Putyin lépését

Létrehozva:

Az ENSZ tanácsának rendkívüli ülése New Yorkban | Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet.

Egyúttal a NATO felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel a csapatösszevonással Ukrajna területén és környékén, valamint vonja ki haderejét Ukrajnából.

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Linda Thomas-Greenfield elítélte Oroszország azon döntését, hogy elismeri a szakadárok által birtokolt két kelet-ukrajnai területet. Arra figyelmeztet, hogy ennek súlyos következményei lesznek Ukrajnában, Európában és világszerte. A humanitárius áldozatok száma jelentősen megnövekszik, ha Moszkva tovább támad – mondta a nagykövet, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „apróra tépte a minszki megállapodást” és Washington nem hiszi el, hogy „ennél megáll” a Reuters hírügynökség szerint. Thomas-Greenfield a 2014-15-ös békemegállapodásokra utalt, amelyek célja a harcok leállítása és a politikai rendezés megtalálása Kelet-Ukrajnában. Az oroszok közben azt állítják, nem áll szándékukban egy új vérfürdő engedélyezése Donbászban.

A „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” elismerése aláássa Ukrajna önállóságát és területi egységét, erodálja a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseket, és megsérti a minszki megállapodást, amelyeknek Oroszország is részes fele; Donyeck és Luhanszk Ukrajna része – jelentette ki Jens Stoltenberg a NATO főtitkára hétfői közleményében.

„Elítélem Oroszország azon döntését, hogy elismeri az önjelölt »Donyecki Népköztársaság« és »Luhanszki Népköztársaság« függetlenségét” – fogalmazott Stoltenberg.

Vlagyimir Putyin hétfőn este együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszecsnyikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden szavaz.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin videóüzenetében elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink