Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kiderült, hogy az Ericsson éveken át pénzelte az Iszlám Államot

Létrehozva:

Az Ericsson stockholmi székháza | Fotó: Fredrik Sandberg / TT News Agency via AFP

Egy hatósági vizsgálat az Ericssonnál feltárta, hogy a cég az ISIS terrorszervezetnek fizetett azért, hogy hozzáférést nyerjen bizonyos iraki szállítási útvonalakhoz – írja a Bloomberg. A hírre a stockholmi székhelyű telekommunikációs óriás részvényárfolyama esni kezdett. 

Szerda dél körülre közel 14,5%-ot zuhant a nyitáshoz képest, ami 2017 júliusa óta a legnagyobb negatív kilengés egy napon belül.

Borje Ekholm vezérigazgató a Dagens Industri című lapnak adott interjújában elmondta, hogy az Ericsson „szokatlan kiadásokat azonosított 2018-ig visszamenőleg”, de még nem határozták meg pontosabban, hogy ki volt a pénz végső kedvezményezettje.

„Azt látjuk, hogy olyan területeken keresztül vezető szállítási útvonalakhoz vásároltak hozzáférést, amelyeket terrorszervezetek, köztük az ISIS ellenőrzött” – tette hozzá Ekholm. A vezérigazgató a Handelsbanken című lapnak arról beszélt, az Ericsson „jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a lehető legjobban megértse, mi történt”.

„A terrorizmus finanszírozása teljesen elfogadhatatlan, ezt egyáltalán nem engedjük meg” – mondta.

A belső vizsgálat komolyságát igyekezett bizonygatni a cég központi kommunikációja is, az Ericsson kedden késő este közleményben tudatta, hogy továbbra is „jelentős összegeket invesztál” az iraki tevékenységével kapcsolatos aggályokat feltáró vizsgálatba. 

A belső vizsgálatról szóló információk újabb kellemetlenséget jelentenek a cég életében, miközben Washington közbenjárása nyomán újra felszínre került egy évekkel ezelőtt lezárt korrupciós botrány is. A 2019-ben egymilliárd dolláros egyezséggel zárult ügyben az Ericsson egyik egysége elismerte bűnösségét az Ázsiában és a Közel-Keleten évekig tartó vesztegetési és korrupciós ügyletekben.

Tavaly októberben az ügy újra napvilágra került, miután az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta meg a vállalatot, hogy megszegte a megállapodást azzal, hogy nem bocsátott bizonyos dokumentumokat a minisztérium rendelkezésére. Az Ericsson vezetése a vádat követően ismerte be az ISIS-ügyben való érintettséget is.

Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink