Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hogyan válasszunk vízforralót?

Létrehozva:

Hogyan válasszunk vízforralót?

Manapság már szinte nem is létezik olyan konyha, ahol a vízforraló ne lenne központi helyen a konyhapulton. Nagyon hasznos kis eszköz ez, hiszen pillanatok alatt forralja fel nekünk a vizet. A régi időkben a vízforralás hosszadalmas folyamat volt, időbe telt, amíg a felforrt, különösen akkor, ha nem csak egy kávéhoz vagy teához volt szükségünk vízre. A vízforralóknak hála, a várakozási idő mostanra jóval lerövidült. A tésztafőzést is felgyorsíthatjuk, instant leveseket készíthetünk el pillanatok alatt, illetve kávékat, teákat főzhetünk cirka három perc alatt.

A vízforralók nem bonyolult szerkezetek, így azt gondoljuk, hogy vásárlása során sem tudunk nagyot tévedni, hiszen mindegyik ugyanazt a célt szolgálja. Ez valóban így is van, felépítésükben aligha különböznek, és a legkedvezőbb áron kapható típusok is tökéletesen alkalmasak a víz felforralására. De ha jobban szemügyre vesszük a vízforralókat, láthatjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a teljesítménye, hol helyezkedik el a fűtőszál, forgatható aljjal rendelkezik-e, esetleg a vízhőmérséklet szabályzására is alkalmas-e. Ha ezekre odafigyelünk, láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb vízforralót.

Amit legelőször meglátunk egy vízforralón, az annak anyaga és dizájnja. Mivel általában a pulton szokott helyet foglalni, hogy mindig kéznél legyen, nagyon fontos, hogy esztétikus is legyen. Manapság már számtalan színben és kialakításban kaphatók, így biztos mindenki megtalálhatja a számára legjobban megfelelő darabot.  A műanyag vízforralók ár-érték arányban jó választást jelentenek, hiszen használatuk is kényelmes, mivel súlyuk is elenyésző. A rozsdamentes acélból készült típusok azért jelentenek jobb választást, mert időtállóbbak, strapabíróbbak is és a hőmérsékletet is jobban tartják. Az üveg vízforralók nagyon jól néznek ki, és vannak olyan típusok is, amelyek forralás közben színes háttérvilágítással is rendelkeznek. Használatuk nagyon szórakoztató. Ennek csupán az a hátulütője, hogy az üveg karbantartást igényel. Ha a retró stílus kedvelői vagyunk, akkor a kerámia készülék lesz a nyerő a számunkra.

Vízforralók vásárlása esetén fontos szem előtt tartanunk, hogy az mekkora, hány főz háztartásban lesz használva. Ha nagyobb mennyiségű vizet szándékozunk benne forralni egyszere, akkor érdemes 1,5 literes típust választani. Amennyiben csak 1-2 fő él a háztartásban, akkor elegendő az 1 literes űrtartalom is.

A vízforraló teljesítményére is figyeljünk oda vásárlás során, hiszen ez befolyásolja a forralási sebességet. Gyors vízforraláshoz legalább 2000 W vagy annál nagyobb teljesítményű vízforraló szükséges. A kínálatban találkozhatunk rejtett és látható fűtőszállal rendelkező vízforralókkal. A rejtett típus előnye, hogy kevésbé vízkövesedik a fűtőszál, azonban a vízforralás valamivel több időt vesz igénybe.

A készülékek általában szűrővel is el vannak látva. Ezek azért szükségesek, hogy felfogják a keletkezett vízkövet. Jó, ha ezek eltávolíthatók, hiszen így mindig tisztán tudjuk tartani őket. A 360 fokban elforgatható vízforralók előnye, hogy könnyű és kényelmes használatot tesznek lehetővé.  Ez azt jelenti, hogy a vízforralót bárhogy ráhelyezhetjük az aljzatra, az működni fog. A fejlettebb típusú készülékek rendelkeznek vízhőmérséklet szabályozóval is. Ez azt jelenti, hogy 70-100 °C közötti skálán ki tudjuk választani a megfelelő hőmérsékletet. Ez prémium minőségű teák és kávék esetében előnyös.

A vízforralók természetesen karbantartást igényelnek, hiszen a vízkő hamar megtelepszik a belsejében. Léteznek azonban már ún. Anti-Drip rendszerrel ellátott forralók, amelyek vízkőmentes forralást tesznek lehetővé. Ha a biztonságra is odafigyelünk, akkor érdemes olyan típust választani, amely rendelkezik víz nélküli forralás-gátlóval, ami annyit tesz, hogy a forraló automatikusan kikapcsol, amikor nincs benne víz.

Igyekezzünk tudatosan használjuk a vízforralókat, hogy ne melegítsünk feleslegesen sok vizet, amit aztán egyszerűen csak kiöntünk. Ezzel pénzt és időt is meg tudunk takarítani.

No Title

No Description

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink