Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bemutatta a szakpolitikai vezetőit az ellenzék

Létrehozva:

Fotó: Palágyi Barbara

Korrupció, egészségügy, munkaügy, romapolitika, nőpolitika, és rendvédelem. Ezeken a területeken változtatnának. Változtatást ígérnek, nem Kánaánt.

Február 15-én mutatta be az egységes ellenzék a szakpolitikai kabinetvezetőit, akik összefoglalták az országot érintő aktuális problémákat és az ellenzék ezekre kínált megoldásait.

Hadházy Ákos, a korrupcióért felelős kabinetvezető leszögezte, elszámoltatásról nem szeretne beszélni, mert a korrupciót inkább csak fékezni lehet, nem felszámolni. Szerinte a legfontosabb, hogy átláthatóság és információáramlás legyen, a korrupcióellenes szabályok megszegését pedig szigorúan szankcionálni kell.

Komjáthi Imre munkaügyért felelős kabinetvezető szerint „ma a legrosszabb munkáltató az állam, a közszolgálat egyet jelent a szociális szegénységgel”. Ezt elkerülendő az egységes ellenzék létrehozna egy bizonyos Érdekegyeztetési Tanácsot, illetve szankcionálnák azokat a cégeket, amelyek megsértik a munkavállalók védelmére szolgáló törvényeket

Komáromi Zoltán, az egészségügy felelőse kifejtette, hogy a jelenlegi kormányzat konzerválta a XX. század elején kialakult intézménystruktúrát. Leszögezte, az ellenzék más alapokra helyezné ezt a munkát, és rövid időn belül egy betegközpontú és a dolgozókat megbecsülő egészségügy jönne létre.

A nőket érintő problémákkal V. Naszályi Márta foglalkozik, aki szerint „az ország fele ki van zárva az előrejutásból”. Rávilágított, hogy az egyszülős családok többnyire nőkből állnak. Hozzátette, a családon belüli erőszak nem magánügy, közügyként kell tekinteni, így az ellenzék a kormányváltás esetén erre törekszik majd.

Lakatos Béla, a roma ügy kabinetvezetője szerint az elmúlt harminc év a nyomorba lökte a cigányokat. Kijelentette: „Márki-Zay Péternek köszönhetjük, hogy három roma kerül be a Parlamentbe áprilisban, nem a pártoknak.” Vállalhatatlannak tartja, hogy hétszázezer roma él teljes nyomorban az Európai Unió közepén. A legjobb megoldásnak a közoktatásra fordított óriási pénzeket tartja, illetve szeretné, ha a koalíció visszaadná a romák önbecsülését. Kiemelte, ezt csakis teljes állású munkahellyel, és nem közmunkával lehet elérni.

Végül Lengyel Róbert, a rendészet és a katasztrófavédelem felelőse vázolta, hogy hiányzik a rendőri utánpótlás a rendszerből. Szerinte emiatt a napi szolgálat is veszélybe került. Mint mondta, a leendő kormánynak erre a kihívásra kell majd válaszokat találnia.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink