Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nagy engedményt tehetnek az ukránok Putyinnak

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

Lehet, hogy lemondunk a NATO-hoz való csatlakozási tervünkről – gyakorlatilag ezt jelentette ki a BBC-nek adott nyilatkozatában Ukrajna Egyesült Királyságba akkreditált nagykövete.

Ez hatalmas engedmény lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és hozzájárulhatna az orosz-ukrán háború elkerüléséhez. Arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán határnál érzékelhető nyomás miatt megváltoztathatja-e Ukrajna a NATO-csatlakozási szándékát, Vadim Prisztajko nagykövet úgy fogalmazott a BBC-nek:

„Előfordulhat – főleg, ha így megfenyegetnek, megzsarolnak és rákényszerítenek minket.”

A nagykövet azt is mondta a Reuters összefoglalója szerint, hogy Ukrajna „rugalmas” akar lenni az észak-atlanti katonai szövetséghez való csatlakozási céljával kapcsolatban.

Ha tényleg lemondanának az ukránok a NATO-hoz való csatlakozási szándékukról és ezt nyilvánosan, illetve írásban is deklarálnák, az nagy engedmény lenne Vlagyimir Putyin orosz elnök számára és így jelentős mértékben hozzájárulhatna az orosz-ukrán háború elkerülhetőségéhez. Ezzel ugyanis Putyin megkapná a NATO-hoz és az Egyesült Államokhoz intézett egyik fontos írásos követelését, hiszen így gyakorlatilag Ukrajna hivatalosan semleges lehetne katonailag és az oroszok pufferzónaként tekinthetnének rá.

Korábban Putyin „vörös vonalnak” nevezte azt, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz. Putyin azt is jelezte Joe Bidennek hetvégi telfeonbeszélgetésükkor, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Portfolio / PH

Legnépszerűbb cikkeink