Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

EBESZ: Sokan aggódnak a választások tisztaságáért

Létrehozva:

Urnabontás a 2018-as választás után | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az ellenzékiek és civilek aggodalmai miatt döntött úgy az EBESZ, hogy teljes megfigyelői stábot küld Magyarországra az országgyűlési választásokra. A választás napján több mint kétszázan járják majd az országot.

A teljes megfigyelés azt jelenti, hogy néhány nappal a választások előtt rövid távú megfigyelők is érkeznek majd Magyarországra. Ők Katya Andrusz, az EBESZ ODIHR szóvivője szerint szerte az országban figyelik majd, hogy mi történik a szavazás napján a szavazókörökben. „Nagyon fontos, hogy mindenkivel beszéljünk, és figyeljünk arra, hogy vannak-e aggodalmak a közelgő választásokkal kapcsolatban” – mondta Katya Andrusz arra a kérdésre, hogy milyen gyakran döntenek a teljes megfigyelés mellett. 

„Magyarország esetében azért döntöttünk így, mert az ellenzéki pártok, a civil szektor és a média képviselői közül sokan aggodalmukat fejezték ki több ügyben is” – mondta. Az előzetes látogatásról szóló jelentés szerint a következő aggályok merültek föl: sokan – különösen vidéken – nem férnek hozzá a független médiához, és csak elfogult kampánytudósításokkal találkoznak; a választásokkal egy időben tartott népszavazás miatt a kormányzati és a kormánypárti kommunikáció összecsúszhat; az ellenzéknek – például a plakáthelyekhez való hozzáférés miatt – szűkebbek a lehetőségei a kampányolásban; kétségek merülnek fel a kampányfinanszírozással kapcsolatban; a civilek nem nagyon bíznak a szavazatszámláló bizottságok függetlenségében, különösen vidéken.

A problémákat húsz civil szervezet már az EBESZ-küldöttség látogatása előtt levélben is jelezte, és kérték, hogy a szervezet folytasson teljes körű megfigyelést az áprilisi választásokon.

Az ajánlások azonban semmire nem kötelezik a kormányt. Legutóbb a 2018-as választások után 26 ajánlást fogalmaztak meg, közülük nyolcat fontosnak neveztek. Akkor az Igazságügyi Minisztérium azt mondta az EBESZ-nek, hogy minden javaslatot megfontoltak, de azokat, amelyek nincsenek összhangban a magyar demokratikus és jogi tradíciókkal, nem vették át.

rtl.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink