Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Semmi alapja Márki-Zay bejegyzésének

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Cáfolja a lakmusz.hu tényellenőrző oldal Márki-Zay Péter Facebook-posztját.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt állította, hogy ügyészségi iratok bizonyítják, hogy az egyik kormánytag külföldön rendszeresen kenőpénzt fogadott el a végrehajtói kar elnökétől.

Márki-Zay vasárnap a negyedik Orbán-kormány tagjait ábrázoló tablót osztott meg Facebook-oldalán, amihez a következőket fűzte:

„az egyik, a képen szereplő kormánytagról ügyészségi dokumentumokból tudjuk, hogy külföldön rendszeresen kenőpénzt vett át a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta előzetes letartóztatásban lévő elnökétől, Schadl Györgytől.”

A miniszterelnök-jelölt szerint ez az a politikus, akire Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettes korrupciós ügyének nyomozati irataiban „Gazda” néven hivatkoztak. Márki-Zay továbbá azt állítja posztjában, hogy ez a politikus Kubáig utazott a kenőpénzért, és a kormány nagy erőkkel rejtegeti. 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt állításával szemben a bejegyzésében hivatkozott nyomozati anyag nem tartalmazza azon információkat, amelyekről a posztjában írt.

Az ügyészségi iratok nem bizonyítják, hogy az a személy, akire a lehallgatott telefonbeszélgetésekben Schadl György „gazdámként” hivatkozott, és akivel állítása szerint Kubában nyaralt, egy kormánytag lenne.

A gyanú szerint Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettes összesen 83 millió forintnyi rendszeres fizetségért cserébe bizonyos ügyekben Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökének kérésének megfelelően fog intézkedni. Az ügy kirobbanása után a hvg.hu számolt be először arról, hogy a lehallgatott beszélgetésekben Schadl megemlíti „gazdáját”, akivel külföldön szervezett találkozókat. A lap ugyanakkor csak „az ügyet jól ismerő bennfentesekre” hivatkozott mint forrás, írásos bizonyítékkal viszont nem támasztotta alá.

Mindeközben Márki-Zay Péter a Facebook-posztjában tényként kezeli, hogy a „gazda” egy kormánytag, aki rendszeresen kenőpénzt kapott Schadl Györgytől külföldön. A posztban forrásként megjelölt nyomozati iratok ilyen információval viszont nem rendelkeznek. A Lakmusz ezzel kapcsolatban elküldte kérdéseit Márki-Zay Péter kampánystábjának, akik egyelőre nem válaszoltak a megkeresésre.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink