Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Budapest rendezi a vizes világbajnokságot

Létrehozva:

2017-ben is Budapest adott otthont a világbajnokságnak | Fotó: MTI / EPA / Patrick B. Kraemer

A vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA) bejelentette, hogy a magyar főváros június 18. és július 3. között ad otthont a vb-nek, 2017 után másodszor.

A vizes sportok világbajnokságát sokadszorra variálják át: eredetileg 2021 nyarán tartották volna, de akkor a 2020-ról 2021-re halasztott olimpia miatt nem rendezték meg. Aztán az eseményt a koronavírus miatt először 2023-ra tolták el. Végül Fukuoka visszalépésével mégis idén tartják és a helyszín Budapest. (A 2017-es vizes vb-t is a magyar fővárosban rendezték, és akkor is eredetileg más városban, a mexikói Guadalajarában tartották volna meg, csak Mexikó pénzügyi gondok miatt visszalépett.) 

A nemzetközi szövetség a 2022-es budapesti vb-ről hozott mostani döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek. A FINA azt is közölte, hogy a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t 2024 januárjára halasztják.

A bejelentés szerint Husszein el-Musszalam, a szervezet elnöke megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Budapest átvállalja a rendezést, így lehet idén vizes vb. „A vízi sportok közösségeként folyamatosan megoldásokat kell találnunk a járvány által elénk állított kihívásokra. A mostani bejelentés is fontos lépés ebben a folyamatban, a munkánknak a bizonyítéka – idézi Husszein el-Musszalamot elnököt a közlemény. – A nemzetközi szövetség tisztában van vele, hogy a járvány időtől és helytől függően eltérően alakul a világban. Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy olyan vendéglátóink vannak, akik osztoznak a vízi sportok iránti szenvedélyünkben, rugalmasnak és készségesnek mutatkoznak a FINA legrangosabb eseményének megrendezése kapcsán. Mélységesen hálásak vagyunk, és tudjuk, hogy a vízi sportokat kedvelők is ugyanígy éreznek.” 

Azt egyelőre nem tudni, hogy visszaépítik-e a Batthyány térre a 27 méter magas ugrótornyot, ahogy azt sem tudni, hogy hozzá kell-e nyúlni újra a Duna Arénához.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink