Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Márki-Zay népszavazásra bocsátaná az új alkotmányt

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A CEU Demokrácia Intézetének kerekasztalán vett részt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, ahol szakértőkkel arról beszélgettek, milyen lehetőségei lehetnek az ellenzéknek felülírni a Fidesz-féle Alaptörvényt, amely az ellenzék szerint önmagában alkotmányellenes – írja szerdai cikkében a HVG.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével folytatott beszélgetés során – mint írja a cikk – egyetértés volt abban, hogy a Fidesz Alaptörvénye a jelen formájában valóban az alkotmányellenességet súrolja, azonban nem lesz könnyű megreformálni a jelenlegi Alaptörvényt.

Sajó András jogtudós szerint az alapvető probléma abban rejlik, hogy az alaptörvények a NER-ben születtek, így jogilag védve vannak, azaz „alkotmányosan vannak védve az alkotmányellenességek”. Itt jön a képbe Kim Lane Scheppelle alkotmányjogász, a Princeton Egyetem professzorának véleménye, aki szerint a megoldásban az EU-jog segíthet.

Elmondása szerint az uniós jog a megfelelő értelmezésben Illegitimmé teheti az adott törvényt, ha az szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Michal Simecka EP-alelnök, az Európai Parlament korábbi jogállamisági jelentéstevője annyival egészítette ki Scheppelle véleményét, hogy „A magyar jogállamiság jelenlegi helyzet az egész Európai Uniónak egzisztenciális kihívást jelent, és geopolitikai súlyát is csökkenti, viszont fontos, hogy az EU óvatosan kezelje a jogi dilemmákat egy esetleges kormányváltás esetén.”Márki-Zay Péter viszont ezeknél a kérdéseknél is egy alapvetőbb problémát fogalmazott meg: „Hogyha le is győzik a Fideszt, akkor is Orbánék kezében marad-e az irányítás?” – gondolt itt Márki-Zay a Fidesz kétharmadára. A beszélgetést moderáló Novák Benjamin, a New York Times újságírója itt belekérdezett, hogy mi a pontos terve egy esetleges ellenzéki kormánynak, mire Márki-Zay tisztázta: „nem nyúlnak az Alaptörvényhez feles többséggel, hanem népszavazásra bocsátják az új alkotmányt.” Arra azonban Sajó András és Kim Lane Scheppelle felhívta a figyelmet az említett kérdések lezárásakor, hogy: „a legbiztosabb, ha a választások után áll bele az ellenzék a kérdésbe, ha esedékes”– írja a cikk. 

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink