Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Teljes a Fidesz egyéni listája

Létrehozva:

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen j-b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én. | Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A kormánypártok szerdán hivatalosan is bejelentették jelöltjeiket a 2022-es országgyűlési választásokra.

A Fidesz-KDNP pártszövetség a 2018-as választásokhoz képest összesen 26 helyen változtatott, ezek között több meglepő döntés is van.

Budapesten például – ahogy arról már korábban is lehetett hallani – több emblematikus politikusát is lecseréli a Fidesz, vidéken pedig már több ciklus óta biztos győzelmet szállító jelölteket is új emberek váltottak. Emellett az is kiderült, kik indulnak a bűnügyekbe keveredett Völner Pál, Boldog István és Simonka György helyett.

 

Nagy változások Budapesten

A 2018-as választásokon a 18 fővárosi választókerületből 6 helyen született kormánypárti győzelem, azonban most, hogy az ellenzék egységesen indul, meglepő lenne, ha ismét be tudnának gyűjteni ennyi mandátumot a fővárosban. A Fidesz több nagy húzónevét is lecserélte: így nem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hanem Fürjes Balázs államtitkár száll majd szembe Hegyvidéken az ellenzéki jelölttel, Hajnal Miklóssal. Gulyás mellett Hollik István, Varga Mihály és Kocsis Máté sem szerezhet majd egyéni mandátumot a fővárosban. 

A Fidesz szóvivője helyett Böröcz László indul Csárdi Antal ellen a belvárosban. A VIII.-IX. kerületben Kocsis Máté frakcióvezető helyett Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatal vezetője lesz az ellenzéki jelölt, Jámbor András kihívója. Varga Mihály sem szállhat szembe Tordai Bencével a II. kerületben, ugyanis itt a regnáló pénzügyminiszter helyett Gór Csaba önkormányzati képviselőt indítják a kormánypártok. 

A nagy változtatások ellenére töretlen a bizalma Orbán Viktornak az előző választáson vereséget szenvedő Németh Szilárdban (XXI. kerület), Földesi Gyulában (XX.), és Németh Zsoltban (XXII.) is. Bajkai István – aki 2018-ban alulmaradt Oláh Lajossal szemben Budapest 5. választókerületében – viszont nem próbálkozhat újra. A Fidesz országos választmánya ugyanis felülbírálta a párt helyi szervezetének döntését, így idén Kovács Balázs Norbertet, korábbi fideszes zuglói képviselő indítja helyette.

 

Völner, Boldog és Simonka utódai

Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében (Törökszentmiklóson és környékén) a kormánypártok leváltották a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított, a körzetet három választás óta stabilan hozó Boldog Istvánt. Helyébe a mezőtúri polgármester, Herczeg Zsolt lép majd, aki 2010 óta irányítja a várost. Ellenzéki kihívója a jobbikos Csányi Tamás lesz, akit Herczeg kétszer is legyőzött korábban a mezőtúri polgármester-választáson. 

Komárom-Esztergom megye 2. választókerületében (Esztergomban és térségében) szintén kényszerű cserét hajtott végre a Fidesz. Az elmúlt két választáson győzni tudó Völner Pált – aki Varga Judit helyettese volt az Igazságügyi Minisztériumban – december végén hivatali vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg az ügyészség. Völner ugyan a miniszterhelyettesi és államtitkári posztjáról lemondott, de képviselői mandátumát megtartotta. Helyette Esztergom alpolgármesterét, Erős Gábort indítja majd a Fidesz-KDNP pártszövetség az észak-magyarországi választókörzetben. Erős jelölése a futballszurkolók felé is gesztus, ugyanis Erőst Kassai Viktor partjelzőjeként ismerhette meg az ország, aki a 2011-es Bajnokok Ligája-döntőben is segítette az egyik legsikeresebb magyar játékvezető munkáját. Kihívója a jobbikos Nunkovics Tibor lesz az április 3-i választáson.

A Fidesz választmánya Simonka György utódjáról is döntött. Mint ismeretes, képviselő ellen többek között bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat, az ügy pedig már bírósági szakaszban van. Békés megye 4. számú választókerületében végül Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárának indulása mellett döntöttek a kormánypártok. Nem véletlen, hiszen Erdős tapasztalt politikusnak mondható: közel harminc éve a Fidesz tagja, a párt ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak is ő volt az egyik alapítója. Erdős összesen háromszor nyert eddig egyéni mandátumot, 12 év parlamenti munka után pedig öt évet töltött EP-képviselőként Brüsszelben. Ezt követően lett az Agrárminisztérium államtitkára.

 

Hajtanak a vidékre

A vidéki választókerületek miatt az elmúlt évek országgyűlési választásaiból kiindulva nem nagyon kell tartania a Fidesznek, mégis több helyen cseréltek. Azon kevés vidéki körzetekben – szám szerint három –, ahol az ellenzék győzött 2018-ban, mindent bedob a kormányoldal. 

Fejér megye 4-es számú választókerületében, Dunaújvárosban az elmúlt négy évben háromszor diadalmaskodott az ellenzék. A legutóbbi, 2020 eleji időközin már jelöltet sem indított a Fidesz, most viszont a helyben elismerésnek örvendő Mészáros Lajost, a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatóját, Mészáros Lajost fogja indítani a Fidesz a jobbikos Kálló Gergely ellenében. 2018-ban ugyanitt Galambos Dénes indult a kormánypártok színeiben, azonban szűk kétezer szavazattal alulmaradt Pintér Tamás, jelenlegi dunaújvárosi polgármesterrel szemben.

A pécsi (Baranya megye 1.) választókerületben is más lesz idén Mellár Tamás kihívója, mint legutóbb. A helyi alapszervezetek Csizi Péter helyett Kővári János pécsi önkormányzati képviselőt indítják az összellenzéki jelölt ellen. Kővári egyébként 2010-ben már tudott győzni itt, igaz, ekkor még másképp festettek a választókerület határvonalai.

Csongrád-Csanád megye 1-es körzetében, Szegeden nem változtat a taktikán a Fidesz: a két választás óta veretlen az MSZP-s Szabó Sándor ellenében ismét a helyi Fidesz-elnököt, Bartók Csabát indítják 2022-ben.

Legnépszerűbb cikkeink