Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Február 16-án hirdetnek ítéletet az úgynevezett jogállamisági perben

Létrehozva:

Az Európai Unió Bíróságának luxembourgi tárgyalóterme 2020. december 1-jén | Fotó: MTI/EPA

Arról születik majd döntés, hogy megfelel-e az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzeket.

Az uniós tagállamok 2020 végén döntöttek arról, hogy ha egy tagállamban az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági szabályok megsértése révén veszélybe sodorják, akkor ettől az országtól meg lehet vonni az EU pénzügyi támogatását, illetve fel lehet függeszteni, vagy csökkenteni lehet a kifizetéseket. A döntés leginkább minket és a lengyeleket „fenyeget”.

A jogszabályt heteken keresztül blokkolta a magyar és a lengyel kormány, veszélybe sodorva a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap, csaknem 1800 milliárd euró elfogadását. Végül a vétófenyegetést visszavonták, cserébe a tagállamok elismerték a két kormány azon jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak.

Ez tavaly márciusban meg is történt, a Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet. A decemberben ismertetett, az EU Bíróság ügyeinél szinte valamennyi alkalommal irányadónak tekinthető, főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, hiszen „a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.”

A mechanizmus lényege, hogy az EU pénzügyi érdekeit hivatott védeni. Az eljárás viszonylag rövid és végig az Európai Bizottság felügyelete alatt áll. Igazából ez utóbbi tény a legnagyobb fájdalma a magyar és a lengyel kormánynak, a bizottsági szankciós javaslatot ugyanis nem lehet megvétózni.

Közben a magyar és a lengyel kormánynak már levelet küldött az Európai Bizottság, amelyben a jogállamisági mechanizmusra hivatkozva kérdéseket tettek fel, illetve kifogásokat fogalmaztak meg. Formailag ez nem tekinthető a eljárás megindításának, aminek azért van szerepe, mert az Európai Bizottság vállalta, hogy a bírósági döntésig nem élesíti a jogszabályt. Ugyanakkor egyértelműen arról van szó, hogy Brüsszelben megtörtént az eljárás előkészítése és csak arra várnak, hogy a bíróság is zöld utat adjon, igazolva az eljárás jogszerűségét..

Az ügy jelentőségét jól mutatja, hogy az ítélet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, tehát mind a 27 bíró részt vesz a döntésben.

HVG / PH

Legnépszerűbb cikkeink