Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem biztos, hogy jó ötlet a kötelező oltás

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

A viselkedéskutatók nem biztosak abban, hogy az oltások kötelezővé tételével a kívánt eredményt érik el az érintett országok – írja az Euronews nyomán az Infostart. 

A viselkedéskutatók ugyanakkor óvatosságra intenek az ilyen intézkedések lehetséges hatásait illetően: „Ha túl szigorúvá tesszük ezeket a szabályokat, akkor az igazi oltásellenesek, akik kisebbségben vannak, még ellenállóbbak lesznek. Ez hosszú távon veszélyt jelent, mert megosztja a társadalmat és más témákban is komolyabb véleménykülönbségekhez és polarizációhoz vezethet” 

– mondta Julia van Weert, az Amszterdami Egyetem társadalom- és viselkedéstudományi karának professzora az Euronewsnak. A közeljövőben életbe lépő francia változtatások, amelyekkel Emmanuel Macron deklaráltan az oltást nem kérők életét akarja megnehezíteni, annak ellenére tömegeket vittek az utcára, hogy az országban egyébként a felnőttek 91 százaléka van beoltva. Az oltási igazolványok világszerte széles körben sikeresnek bizonyultak abban, hogy többen kérjék a vakcinát. Egy Dániában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban végzett tanulmány szerint a bevezetés előtt 20 nappal a felvett oltások száma megnőtt, a hatás a bevezetést követő 40 napig tartott. „A bizalom, a nyílt kommunikáció és a partnerség minden közegészségügyi kampány alapvető jellemzői. Fontos, hogy a bizalmat nem lehet egyszerűen követelni: inkább a közegészségügyi politikát folytató politikusok megbízhatóságát kell egyértelműen bizonyítani. A védőoltás előnyeit és kockázatait világosan és nyíltan kell kommunikálni, különben az emberek érthető módon úgy érzik, hogy az információkat visszatartják tőlük, ami tovább növeli a bizalmatlanságot” – hangsúlyozta  Martyn Pickersgill professzor, az Edinburgh-i Egyetem tudomány- és orvostudomány-szociológia tanszékvezetője, aki nincs meggyőződve a kötelező oltás univerzálisan jó hatásáról: „A közvélemény bizalmatlanságának erősítésével járhat, és olyan gyújtópontot biztosíthat az elégedetlenségnek, amely alááshatja a szélesebb körű közegészségügyi válaszlépéseket” – érvelt. Az EU lakosságának több mint 69 százaléka védett jelenleg teljes mértékben a koronavírus okozta súlyos betegség kockázata ellen, de a régió 31 országa között nagy különbségek vannak. Magyarországon a teljes népességet tekintve 61,8 százalékos az átoltottság.

Euronews / Infostart / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink