Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Kézilabda: izgalmas számolgatás a továbbjutásról

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A magyar férfi kézilabda válogatott ma este 18:00-kor lép pályára a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság B-csoportjának utolsó fordulójában.

A továbbjutás mellett a válogatott becsülete is a tét, a hollandok elleni nyitómérkőzésen szenvedett vereség után. 

A magyar válogatott 31-30-ra győzte le Portugáliát egy utolsó pillanatos góllal, míg az izlandiak 29-28-ra verték az Eb meglepetéscsapatát, a holland válogatottat. Így az izlandiak tökéletes mutatóval várják az MVM DOME-ban sorra kerülő párharcot. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a győzelmek ellenére az izlandi férfi kézilabda-válogatott nem élete formájában játszik. A szigetországiak 2008-ban olimpiai ezüstéremig, 2010-ben pedig Európa-bajnoki bronzéremig jutottak. Az elmúlt években azonban megközelíteni sem tudták ezeket az eredményeket és a 2021-es egyiptomi világbajnokságon a 20. helyen zártak.

Nem meglepetés, hogy a tokiói olimpiára sem jutottak ki. Az Eb-szereplést azonban viszonylag simán kiharcolták, bár a selejtezőben meglehetősen változó formában játszottak: a portugálok elleni kilencgólos hazai győzelmük a reális erejét mutatta a csapatnak, míg a litvánok elleni kétgólos idegenbeli vereség igencsak megalázónak tűnt.

A ma esti sikerével a skandináv csapat a csoportjának éléről jutna tovább, így csak abban az esetben eshet ki, ha zárásként legalább két góllal kap ki a magyar válogatottól. Az utolsó kör előtt nagy számolgatás zajlik, ugyanis Magyarország három esetben is továbbjuthat: ha több pontot szerez Izland ellen, mint Hollandia Portugália ellen; ha legalább két góllal legyőzi Izlandot és Hollandia legyőzi Portugáliát. (Ebben az esetben hármas pontegyenlőség alakul ki és az egymás elleni eredmények számítanak, ezért kell legalább kettővel többet dobni az északiaknak.) A harmadik eset, ha Magyarország döntetlent játszik Izlanddal, de Portugália legyőzi Hollandiát.

A csoportkör utolsó fordulójában ma este a magyarok 18 órától Izlanddal játszanak, míg 20:30-tól Hollandia ellenfele Portugália lesz.

Legnépszerűbb cikkeink