Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Politikai jégkorszak jöhet

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik via AFP

Az Egyesült Államok az ukrajnai konfliktus elmérgesedése esetén a legfelsőbb orosz vezetők ellen vezetne be szankciókat, de szakértők szerint az jégkorszakhoz vezethet a Nyugat és Oroszország kapcsolataiban.

A napokban a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov visszautasította a NATO felszólítását, hogy vonják vissza azt a százezer orosz katonát, akiket az ukrán határ közelében felsorakoztattak.

Ezt követően került elő egy amerikai intézkedéscsomag. A lehetséges lépések egyike, hogy személyes szankciókat vezetnek be Putyinnal, a külügyminiszterrel és a miniszterelnökkel szemben. Az USA eddig csak jóval alacsonyabb rangú orosz tisztviselőkkel és civilekkel szemben lépett fel: vízumkiadási korlátozások és bankszámla-hozzáférések letiltásával. A csomag részeként az amerikai vezetés elrendelné Putyin személyes vagyonának, családtagjai javainak, illetve strómanjainaknak felülvizsgálatát.

Az intézkedés gazdasági atombombaként robbanhat, hiszen az egyik szankció az orosz vállalatok és pénzintézetek kizárása lenne a nemzetközi SWIFT pénzátutalási rendszerből, amelyet az USA kontrollál. Ez lebéníthatná az orosz külkereskedelmet, ráadásul Iránt az elmúlt években részben ennek segítségével szigetelték el a világgazdaságtól.

Cynthia Roberts amerikai professzor szerint ez nem okozna akkor bajt, amekkorára Washingtonban számítanak, mert az oroszoknak jelentős devizatartalékaik vannak és a Bank of China csatlakozott a SWIFT orosz változatához, az SPFS-hez, bár ez egyelőre komolytalan próbálkozás. Peking is hiába lépett be az SPFS-be, továbbra sem hajlandó külkereskedelmében, vagy valutatartalékaiban rubellel helyettesíteni a dollárt.

2020-ra több mint 400 orosz bank csatlakozott az SPFS-hez, de a rendszer a belső orosz pénzügyi tranzakcióknak is csak az ötödét kezeli.
Minden haladás ellenére úgy tűnik, hogy az orosz SWIFT labdába se rúg az “igazi” mellett. Ezért az orosz gazdasági szervezetek kizárása az amerikai rendszerből, párosulva az olyan technológiák importjának korlátozásával, amelyeket nem lehet beszerezni Kínából, komoly csapást mérne az orosz gazdaságra.

Más kérdés, hogy egy atomnagyhatalmat, mint Oroszország ennyire kellemetlen helyzetbe hozni nem túl bölcs dolog!

 

napi.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink