Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Megkezdődött a negyedik oltások beadása Magyarországon

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Komka Péter

Százkét éves bácsit is beoltottak.

Csaknem harminc ember – köztük egy 102 éves férfi – kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját szombaton – tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke.

Sebestyén Andor közlése szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte az oltási programban résztvevő fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy január 15-től biztosítsák a kórházi oltóhelyeken a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.

Az elnök szólt arról, hogy a negyedik oltás lehetőségéről már a bejelentést megelőzően is komoly – telefonos, e-mailes – érdeklődés indult meg náluk a baranyai páciensek részéről. Már az első nap, – az egyébként oltási akciónapnak számító – szombaton is mintegy harminc ember, köztük egy 102 éves férfi vette az emlékeztető oltást.

Sebestyén Andor elsősorban a 60 éven felülieknek javasolja az újabb adag felvételét. Különösen fontosnak nevezte, hogy beoltassák magukat azok az idősebb korban lévők, akik egy vagy több krónikus betegségben – például szív és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben, cukorbetegségben, daganatos betegségben – szenvednek és az elsők között kapták meg a harmadik dózist.

A szakember abban is bízik, hogy az idősebb hozzátartozóikat kísérők közül is felveszik a védőoltások számukra aktuális – akár első – dózisát.

Sebestyén Andor közölte: a januári csütörtöki, pénteki, szombati oltási akciónapokon erre előzetes regisztráció nélkül is mód nyílik.

Legnépszerűbb cikkeink