Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Védettségi helyett jön az oltási igazolvány

Létrehozva:

Rádióinterjú október 1-jén | Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Jöhet a negyedik oltás is.

A koronavírus új variánsa, az omikron gyengébb lefolyású, mint a korábbi delta variáns, de a miniszterelnök szerint így is muszáj ellene védekezni – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában.

Éppen ezért januárban minden hétvégén szerveznek oltási akciónapokat, csütörtöktől szombatig lehet időpontfoglalás nélkül kérni az oltást a kórházi oltópontokon és járásközpontú szakrendelőkben. A háziorvosok is fognak tartani egész napos oltási akciót.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a kormány változtatott a járványügyi protokollon. Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk, az oltott gyerekek oktatása a megszokott rendben folytatódik. Ahogy arról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a csütörtöki Kormányinfón, a kötelező karantén hossza tíz napról hét napra csökken.

Arról is szót ejtett, hogy február 15. után csak oltás alapján küldik ki a védettségi igazolványokat, amelyek ezzel az intézkedéssel tulajdonképpen oltási igazolvánnyá alakulnak. Akinek megvan a három oltása, gyerekek esetében kettő, vagy a második oltás óta kevesebb mint hat hónap telt el, az rendelkezhet érvényes dokumentummal, és élvezheti a kártyával járó előnyöket. A negyedik oltásról elmondta, a kormány teljes egészében támogatja. Bár a harmadik oltás erősen megnöveli a védettséget, de négy hónap elteltével bárki felveheti a negyedik adag vakcinát, hat hónap után pedig a kormány javasolja is, de mindenképp szükséges a saját helyi háziorvosunk véleménye.

A miniszterelnök elmagyarázta a napokban bejelentett élelmiszerárstop mögötti gazdasági motivációt. Mint mondta, az infláció eltéríti az árakat a normális működéstől, így a negatív hatások tompítását kell célozni. Emelni kell a béreket, a nyugdíjakat, illetve ahol lehetséges, megfogni az árak emelkedését. Hozzátette, az átlagos árszintet nem lehet szabályozni, de bizonyos területeken célzottan elérhetőek eredmények. Éppen ezért határozták meg hat alapvető élelmiszer árát az október 15-i szintnél, és ami a legfontosabb: a kereskedőknek kötelezővé tették, hogy ezek az áruk mindig, minden esetben megtalálhatóak legyenek a polcokon. A miniszterelnök megjegyezte, ezt a kormány ellenőrizni fogja, és a szabályt szegő üzletekre súlyos pénzbüntetések várhatnak. Az élelmiszerárstopot egyébként kilencven napra vezették be, Orbán Viktor reménykedik benne, hogy ezen időszak leteltével az európai infláció mértéke is csökken majd. A kormány ugyanezen logika mentén vezette be a kamatstopot, a rezsicsökkentést és az üzemanyagárak befagyasztását is.

Pelva Csenge

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink