Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Kilencvennégy évesen meghalt Sidney Poitier

Létrehozva:

Sidney Poiter átveszi az elnöki Szabadság-érdemrendet | Fotó: AFP / Jewel Samad

Ő volt az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Az első afroamerikai hollywoodi sztár halálának hírét a Bahama-szigetek kormánya jelentette. A színész szülei a Bahamákon születtek, ő maga is a karibi szigetországban nőtt fel, bár Miamiban született, így amerikai állampolgár volt. Gyermekkorát hat testvérével a Bahamák egy kis szigetén töltötte nagy szegénységben.

Karrierje nehezen indult, New Yorkban dolgozott mosogatófiúként, színházi portásként, takarítóként. Kiejtését hallva eltanácsolták, de nem adta fel: kevés pénzét beszédtanárra költötte, a rádióbemondókat utánozta, és fél év alatt megszabadult bahamai akcentusától. Egy sikeres beugrás után, 1946-ban már a Broadwayn debütált. Igazi karrierje 1950-ben kezdődött a Nincs kiút című filmmel. A nagy kiugrást 1958 hozta meg, amikor Stanley Kramer rendező őt szemelte ki A megbilincseltek című filmben Tony Curtis partnerének. A szerepben – első fekete férfi színészként – Oscar-díjra jelölték, ettől kezdve egy évtizeden át ő volt a vezető fekete színész Hollywoodban. A filmtörténetbe a Nézzétek a mező liliomait! című drámával (1963) írta be végleg a nevét. Ő lett ugyanis az első fekete színész, aki a legjobb férfi főszereplő kategóriában megkapta az Oscar-díjat. Népszerűségével élve a feketék egyenjogúságát követelő polgárjogi mozgalom élére állt.

Paul Newman és Barbra Streisand társaságában 1969-ben megalapította a First Artists Productions céget, 1972 óta pedig rendezőként is kipróbálta magát. Több dokumentumfilmben is szerepelt.

1974 óta Sir Sidney Poitier, akkor kapta meg ugyanis a brit birodalom parancsnoka címet. 2009-ben vehette át az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. Életművéért átvehette a Cecil B. DeMille-díjat, s ugyancsak életművéért kitüntette az Amerikai Filmintézet, a Lincoln Center, a Kennedy Center, az amerikai és a brit filmakadémia, és csillaga díszíti a Hírességek sétányát.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink