Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Baleseteztek a Dakaron

Létrehozva:

Cristina Gutierrez Herrero | Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool / AFP

Izgalomból a versenysorozat elején sincs hiány.

Az autósoknál a francia Sébastien Loeb, a motorosoknál pedig a spanyol Joan Barreda Bort nyerte a második szakaszt a szaúd-arábiai Dakar-ralin. 

A mezőnyre hétfőn 453 kilométer megtétele várt Hail és al-Artavija között, ebből 338 kilométert mértek. A kilencszeres ralivilágbajnok Loeb 3:28 perccel volt gyorsabb a katari Nasszer al-Attijahnál, de összetettben így is mögötte maradt bő kilenc perccel. A harmadik legjobb idővel a spanyol Carlos Sainz teljesítette a gyorsaságit. A motorosoknál Barreda Bort több mint öt és fél perccel verte meg a brit Sam Sunderlandet és csaknem hattal a 2021-ben győztes argentin Kevin Benavidest. Összetettben Sunderland állt az élre.

A 14-szeres bajnok Stéphane Peterhansel és navigátora Edouard Boulanger balesetet szenvedett vasárnap a második szakaszban, így le kell mondaniuk a győzelemről. Az idén az Audi RS Q e-tron csapat egyik elektromos hajtású autójával induló francia kettős egy mélyedésbe hajtott a tevefűvel benőtt talajon, aminek következtében kitört az autó egyik hátsó kereke.

Ginier de Villierst, a 2009-es verseny győztesét a Dakar-rali követői szerint teljesen ki kellene zárni az idei versenyből, hiszen rendkívül életveszélyes és sportszerűtlen mutatvánnyal hívta fel magára a figyelmet a tegnapi futam során. A Toyotával induló versenyző ugyanis hátulról belehajtott a távot motorral teljesítő César Zumaránba; miközben a chilei származású motoros mutatta De Villiersnek, hogy megsérült és a járműve is az útban van, a dél-afrikai versenyző kicsit hátra tolatott és egyszerűen elhajtott. A felügyelő bizottság megvizsgálta az esetet és sportszerűtlensége miatt ötperces időbüntetést szabtak ki de Villiers-re.

A mezőnynek 8000 kilométert kell megtennie a január 14-i, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Kedden al-Artavija és al-Qajszuma között 381 kilométer tesznek meg a versenyzők, ebből 255 kilométeres lesz a mért szakasz.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink