Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Átlagos nap Londonban, apró izgalmakkal

Létrehozva:

Gary Anderson nyerte a világbajnokok csatáját | Fotó: PDC

Nem a csütörtök volt a darts-világbajnokság legkeményebb napja, bár – ha nem tiszteletlenség ezt mondani – egynek elment.

Pedig minden adott volt a gálahangulathoz: egy tizenhat éves kölyök, egy négyszeres női világbajnok, az utolsó esti meccsen egymásnak eső gigászok, sőt még egy bohóc is, John Norman személyében. 

Első fordulós párharcok vezették be a csütörtök délutáni programot a Professional Darts Corporation (PDC) világbajnokságának második napján a londoni Alexandra Palaceben. Az első találkozón az ír Steve Lennon és a lett Madars Razma léptek táblához. A világranglista ötvenedik helye körül tanyázó játékosok (Lennon az 52., Razma a 49. helyen áll) mindvégig szoros mérkőzést vívtak egymással, végül aztán az ír örülhetett, miután négy szettben behúzta a meccset.

A második csata kevésbé volt kiélezett: a papíron szinte teljesen esélytelen Chris Landman Scott Mitchell ellen az első nyolc leget megnyerte, már úgy tűnt, hogy teljesen lenullázza az angolt. Végül ez nem sikerült, a harmadik szettben a döntő legig jutottak, de abban aztán a holland játékos ismét brékelt, és ezzel a második fordulóba került. 

 

Kikapott a bohóc

A harmadik párharcban egy, a magyar dartsfanok számára nagyon is jól ismert, ám hazai darts-körökben enyhén szólva sem népszerű játékos állt a tábla elé. A kanadai John Norman még 2017-ben vesztette el addig sem létező magyarországi rajongóit, amikor a World Cup of Darts első fordulójában John Part párjaként 5-2-re legyőzte Végső Jánost és Mester Zoltánt. Természetesen az észak-amerikai játékos nem a győzelem tényével, hanem a játék közbeni viselkedésével váltott ki ellenszenvet: jószerével már azt is őrjöngve ünnepelte, ha eltalálta a táblát, ezzel pedig alaposan megzavarta a mieinket. Norman viszonylag ritkán látható nagy versenyeken, ám most kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát. Remélhetőleg ki is élvezte az Ally Pally színpadán töltött időt, mert legalább egy évig várnia kell, amíg újra felléphet a deszkákra: a világranglista 101. helyén álló Chas Barstow egyetlen szettet engedélyezett az ezúttal normálisan viselkedő kanadainak.

A nap negyedik mérkőzésén aztán elérkezett a délutáni etap csúcsa, egy második fordulós csata képében Daryl Gurney és a szerdán papírforma-győzelmet arató Ricky Evans között. Az előzetes latolgatások és a fogadóirodák szerint az északír valamivel esélyesebb volt, ráadásul a világranglistán is 18 hellyel előrébb „lakik”. Ennek ellenére nem volt lefutott a meccs, az első szettben leginkább a saját kezdéseik okoztak problémát a játékosoknak – minden legben brék volt –, az angol pedig megnyerte a szettet. Méghozzá az utolsót ezen a vb-n, mert bár a továbbiakban is izgalmas csatát vívtak, Gurney viszonylag sok hibája ellenére is a harmadik fordulóba jutott.

 

Színpadon a jövő?

Az esti műsor több szempontból is izgalmas volt. Az ír William O’Connor viszonylag simán megnyerte az első két szettet Danny Lauby ellen, de ezután az amerikai váratlan és látványos feltámadást produkált, nem csupán egyenlített de a döntő szettben is a döntő legig mentek a játékosok, ezen a világbajnokságon először. Végül előbb O’Connor, majd Lauby hibázott meccsnyilat, utóbbiért az ír játékos kimérte a megfelelő büntetést, és továbbjutott a második fordulóba.

Újabb első fordulós mérkőzéssel folytatódott a program, amiről a krónikák azt jegyzik majd fel, hogy az angol Ryan Meikle három szettben legyőzte a német Fabian Schmutzlert. A világ viszont emlékezni fog rá, hogy ez a német srác tizenhat évesen mutatkozott be a PDC világbajnokságán, minden idők második legfiatalabb vb-versenyzőjeként. Azt persze majd az idő mondja meg, hogy mekkora karriert fut be a profik között, de eddigi teljesítményét már meg lehet süvegelni.

 

Nyolc világbajnoki cím a végén

Közvetlenül utánuk, a nap elsőkörös mérkőzéseinek zárásaként a mezőny két hölgytagjának egyike, a négyszeres női világbajnok Lisa Ashton érkezett – a férfimezőnyben sikeresebb női versenyző, Fallon Sherrock vasárnap este játszik majd –, hogy megmérkőzzön a világranglista 54. helyén álló holland Ron Meulenkamppal. A mérkőzés annyira laposra sikeredett (pedig ebben a sportágban ez nagy ritkaság), hogy a végén már a közönség is csak csendben kortyolgatta a sörét, ahelyett, hogy a szokásos hangorkánnal buzdította volna Ashtont. Végül Meulenkamp szettveszteség nélkül, simán ment tovább.

Ashtonnal négy világbajnoki cím távozott a színpadról, de érkezett helyette másik négy, igaz, kissé más elosztásban: két kétszeres PDC-világbajnok, az első fordulóban már szerdán bemutatkozott Adrian Lewis, és a hatodik kiemeltként a második körben beszálló Gary Anderson csapott össze. Az első szettet egy-egy brék után Lewis nyerte, reményt keltve látványos feltámadását váró rajongóiban. Ez a remény azonban hamar elszállt, mert innentől a „repülő skót” uralta a mérkőzést, Lewis egyre idegesebbnek látszott, Anderson pedig hozta a kötelezőt.

 

*

PDC-világbajnokság

 

Első forduló:

Steve Lennon (ír)–Madars Razma (lett) 3-1 (3-1, 1-3, 3-2, 3-2)

Scott Mitchell (angol)–Chris Landman (holland) 0-3 (0-3, 0-3, 2-3)

Chas Barstow (angol)–John Norman (kanadai) 3-1 (3-1, 3-0, 1-3, 3-2)

William O’Connor (ír)– Danny Lauby (amerikai) 3-2 (3-1, 3-1, 1-3, 2-3, 3-2)

Ryan Meikle (angol)–Fabian Schmutzler (német) 3-0 (3-0, 3-1, 3-2)

Ron Meulenkamp (holland) – Lisa Ashton (angol) 3-0 (3-1, 3-0, 3-1)

 

Második forduló:

Daryl Gurney (északír)–Ricky Evans (angol) 3-1 (2-3, 3-1, 3-1, 3-2)

Gary Anderson (skót)–Adrian Lewis (angol) 3-1 (2-3, 3-0, 3-1, 3-0)

Legnépszerűbb cikkeink