Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Izrael: jön az ötödik hullám

Létrehozva:

Érkező utasok az izraeli Ben Gurion repülőtéren | Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot.

Izraelben az omikron vírusváltozat terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet vasárnap.

Naftali Bennett miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi ülésén óva intett a koronavírus-járvány újabb hullámától. „Ha nem teszünk azonnali lépéseket, akkor a zárlathoz fogunk eljutni” – mondta, és oltakozásra biztatta a megfelelő oltottsággal nem rendelkezőket – írta az MTI.

Bennett a „zöld címke” nevű korlátozás bevezetését javasolta a bevásárlóközpontokban, e szerint csakis helyi védettségi igazolványokkal vagy friss, negatív koronavírus tesztekkel lehetne látogatni a plázákat. Ez szerinte egyszersmind több izraelit késztetne az oltások felvételére.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint jelenleg Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, s közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

Az omikronnal kapcsolatos aggodalmak okán a kormány úgy döntött, hogy újabb tíz nappal meghosszabbítja a külföldről hazatérőkre vonatkozó különleges korlátozásokat, s szigorítja a „zöld osztály” címen korábban bevezetett iskolai könnyítéseket.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,09, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 109 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 400 940, öt évesnél idősebb személyt – az ország lakosságának 68,83 százalékát – oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

Legnépszerűbb cikkeink