Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A mesterséges ételszínezékek rákkeltőek lehetnek, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Erre hívták fel a figyelmet a Dél-Karolinai Egyetem tudósai, a közeledő ünnepi nassolásra célozval. 

A vastagbél- és a végbélrák kialakulása az 50 évnél fiatalabbak körében világszerte egyre gyakoribb, a WHO szerint a mostanihoz képest 2030-ra megduplázódhat az esetek száma. Ennek fő oka az egyre elterjedtebb “nyugati étrend”, aminek jelentős része vörös hús és feldolgozott húskészítmény (virsli, szalámi és felvágott), sok hozzáadott cukor (például üdítőitalokból, gabonapelyhekből) és finomított szénhidrát (mint a fehér kenyér), amik túlzott fogyasztása hajlamosít a daganatos betegségekre – írja a ScienceAlert portál. Az élelmiszeripar számos ételfélét természetes vagy mesterséges színezékekkel tesz vonzóbbá, ettől szivárványszínű a cukorka és ettől szép rózsaszínű a gépsonka. A mesterséges színezékeket vegyi úton állítják elő: először kőszénkátrány volt az alapanyaga, mára a kőolaj vált elsődlegessé. Ez a vegyiparból “szivárgott át” az élelmiszergyártásba, mivel nagy tételben jóval olcsóbb, emellett tartósabb, élénkebb színt ad, mint a természetes színezékek. Csakhogy a legújabb kutatások szerint ezek a vegyületek a sejtfehérjénkhez, így a DNS-ünkhöz is kapcsolódnak, ami az emésztőszervi daganatok kialakulásának egyik fő oka. A másik a krónikus gyulladás, amit a tartósan rossz minőségű táplálkozás is kiválthat. 

A Dél-Karolinai Egyetem kutató szerint a két legkritikusabb ételfesték az alluravörös (E-129), amit például az epres és cseresznyés ízű italokban, gumicukrokban használnak (ezt korábban több európai ország betiltotta, majd újra engedélyezte, miután az EU-s szabályozás kimondta, hogy 7 miligramm/testsúlykilogramm napi fogyasztás alatt még nem káros), a másik a pudingok, jégkrémek és chipsek színezésére használt citromsárga tatrazin (E-102). Ha nem is olvasunk végig minden egyes csomagolást, mit tartalmaz a termék, arra érdemes odafigyelnünk – különösen ha gyerekeknek vásárolunk – hogy a túl színes ételek az egészségre veszélyesek lehetnek. A gyerekeknek kínált élelmiszerek különösen nagy hányada (Amerikában közel 40 százaléka) tartalmaz mesterséges ételfestéket, amit több kutatás a hiperaktivitásos figyelemzavar (ADHD) kialakulásával és tüneteinek súlyosbításával is összekapcsolt.

Legnépszerűbb cikkeink