Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Putyin-Biden csúcstalálkozó: legalább beszéltek

Létrehozva:

Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Az eseményről csak az elnökök kölcsönös üdvözlését hozták nyilvánosságra.

Több mint kétórás online csúcstalálkozót tartott Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök kedden. 

A tanácskozás zárt, védett videokapcsolaton zajlott. A két nagyhatalom vezetője az Ukrajna körül kialakult feszültségről tárgyalt elsősorban; átbeszélték a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését. 2015 óta húzódik az ukrán-orosz konfliktus békés rendezése és a minszki megállapodások teljesítése.

– Nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget az Ukrajna körüli helyzet kiéleződéséért, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére – idézte Vlagyimir Putyint az MTI. Az orosz elnök a videokonferencián aggodalmának adott hangot Kijevnek a Donyec-medence elleni „provokatív akciói” miatt, és konkrét példákkal illusztrálta az ukrán vezetés „destruktív politikáját”, amely szerinte a minszki megállapodások és a „normandiai formátumban” (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország között) elért megállapodások teljes lebontására irányul. Az orosz fél hiteles, jogilag rögzített garanciákat szeretne, amelyek kizárják a NATO keleti terjeszkedését és azt, hogy az Oroszországgal határos országokban támadó fegyverrendszereket helyezzenek el.

 

Biden kemény szankciókat ígért

Joe Biden az ukrán határhoz közeli orosz csapatmozgás „fenyegető” jellegére helyezte a hangsúlyt, és ismertette azokat a szankciós intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei hajlandóak lennének meghozni a helyzet további eszkalációja esetén. Az amerikai elnök „kemény szankciókat” helyezett kilátásba Oroszországgal szemben, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

„Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát” – helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan. „Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni” – tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezetett büntetőintézkedésekre utalva.

Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

 

Reakciók: párbeszéddel kell enyhíteni az orosz ukrán–feszültséget

Az amerikai elnök tájékoztatta Boris Johnson brit kormányfőt és több más nyugati vezetőt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott keddi megbeszéléséről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetni fog. A nyugati hatalmak egyetértettek abban, hogy párbeszéddel kell enyhíteni az orosz-ukrán feszültséget.

A Downing Street szóvivőjének kedd éjjeli rövid beszámolója szerint Biden, Johnson, Mario Draghi olasz kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Angela Merkel távozó német kancellár telefonon egyeztetett az amerikai és az orosz elnök kétoldalú videómegbeszélése után.

Az öt nyugati vezető kiemelte annak fontosságát, hogy Oroszország hagyjon fel Ukrajnát fenyegető magatartásával. Egyetértettek abban is, hogy az Oroszországgal fenntartott további folyamatos párbeszéddel kell egyengetni az e cél elérése felé vezető utat. Megállapodtak arról is, hogy országaik szoros kapcsolatban maradnak.

 

Ukrajna támogatja Biden felhívását

Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

„Továbbra is együttműködünk az amerikai féllel, hogy Ukrajna érdekében konkrét eredményeket érjünk el. Hálásak vagyunk Biden elnöknek Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti megingathatatlan támogatásáért, valamint egyértelmű erőfeszítéseiért, amelyeket a különböző országok egyesítésére tett a nemzetközi jog védelme és térségünk stabilitása érdekében” – jelentette ki Podoljak az Interfax-Ukrajina hírügynökséghez eljuttatott kommentárjában.

Megjegyezte, hogy a Biden és Putyin közötti megbeszélésen elhangzottak nem hoztak szenzációt. Szerinte ez inkább volt egyfajta „időközi elemzés arról, hogy mi történik a globális napirenden belül, ami az Egyesült Államokat, Amerika szövetségeseit és partnereit érinti”.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink