Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kell az oltás az omikron ellen

Létrehozva:

Fotó: MTI / Varga György

Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon a koronavírus elleni emlékeztető oltás felvételére szólították fel a lakosságot – tájékoztatott közleményben az EU Tanácsa az értekezlet után. 

A beszámoló szerint a miniszterek támogatták azt is, hogy a tagállamokban összehangolják az uniós védettségi igazolványok érvényességét. Úgy vélték, hogy erről még ebben a hónapban döntés születhet, a tanúsítványok érvényességének harmonizálása ugyanis megkönnyíti a határátlépést és az unión belüli mozgást.

A miniszterek emellett az új vírusvariáns, az omikron beazonosítására alkalmas tudományos elemzések bővítésére, az omikronhoz köthető emberi érintkezések nyomon követésére és a járvány megfékezését célzó intézkedések betartására szólítottak fel a közelgő ünnepek idején is.

Megállapítva, hogy a közös uniós oltóanyag-beszerzés sikeresnek bizonyult, a miniszterek támogatták a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerek közös beszerzését is.

Az egészségügyi miniszteri tanács támogatta azt a szabályozást is, amely egészségügyi veszélyhelyzet esetén biztosítja a gyógyszerek, az oltóanyagok és egyéb orvosi eszközök előállításának és forgalmazásának felgyorsítását, valamint más szükséges intézkedések kidolgozását.

A tanácskozáson az „egészségügyi unió” megerősítéséről is szót ejtettek, és kiemelték, hogy ennek keretében egyebek között a rugalmas egészségügyi rendszerek innovatív megoldásainak megvalósítására, a gyógyszerek hozzáférhetőségének javítására, a rák elleni küzdelemre és az EU globális egészségügyben betöltött szerepének javítására összpontosítanak.

Ezzel egy időben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.

 „Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz” – fogalmazott Ryan, aki azt is elmondta, hogy az új variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be, de hozzátette, hogy az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink