Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megalakulhat az új német kormány

Létrehozva:

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / Michael Kappeler

Mindhárom koalíciós partner, a Szociáldemokraták, a Liberálisok és a Zöldek is megszavazták a koalíciós kormányzásról szóló szerződést.

A kormányalakítás utolsó előtti állomásaként kedden Berlinben hivatalosan aláírják a koalíciós szerződést. Végül szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) megválasztja kancellárnak az SPD-s Olaf Scholzot, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök pedig kinevezi a Scholz-kormány minisztereit.

A szociáldemokraták rendkívüli pártkongresszuson döntöttek a hétvégén, a küldöttek 98,8 százaléka támogatta a szerződést. Olaf Scholz kancellárjelölt a szavazás előtti vitában azt emelte ki, hogy mindhárom párt „haladó” szellemiséget képvisel, és ez megfelelő alap az együttműködésre.

A német Zöldek tagságának többsége is megszavazta a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kötött koalíciós szerződést. A környezetvédelmet a fókuszába állító párton belül digitális pártszavazást szerveztek, amit heves viták kísértek. A koalíciós szerződést főleg a párt balszárnya bírálta. Végül tagság 86 százaléka szavazott a koalíciós szerződés elfogadására.

A harmadik koalíciós partner, az FDP vasárnap, szintén rendkívüli online kongresszuson döntött, a küldöttek 92,24 százalékos támogatottsággal fogadták el a dokumentumot.

A koalíció által fontosnak tartott ügyek rangsorát jelzi, hogy a 177 oldalas szerződés leggyakrabban előforduló kifejezései közé tartozik az „éghajlat”, vagy „klíma”, amely különböző összetételekben 198-szor szerepel a szövegben. A szerződés alapján Németország az eredetileg ütemezett 2038 helyett 2030-ra felhagy a kőszén felhasználására épülő áramtermeléssel, és ugyancsak 2030-ra 80 százalékra emelik a megújuló forrásokból termelt áram arányát a jelenlegi 45 százalékról. A kormány legelső intézkedései között 9,60 euróról 12 euróra emelik az óránkénti bruttó minimálbért, amivel a koalíciós pártok számításai szerint tízmillió munkavállaló helyzetét javítják.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink